Activiteiten

Tijdens Support 2022 boden we de bezoekers een leuk en afwisselend activiteitenprogramma. Hieronder vind je een greep uit de activiteiten.

Waan je op de piste

Heb je altijd al eens willen ervaren hoe het is om van de piste af te dalen? Op de skibaan van Support waan je je even op de piste. Deze activiteit wordt mogelijk gemaakt door De Vereniging van Gehandicapte Wintersporters en de Mentelity Foundation. De foundation, opgezet door Bibian Mentel, draagt haar steentje bij en dat maakt dit initiatief alleen maar specialer.

De Mentelity Foundation stimuleert en inspireert kinderen en jongvolwassenen met een fysieke en mentale uitdaging. Zij motiveren kinderen en jongeren om in beweging te komen en hun dromen na te jagen. Hoe groot de eerste stap ook is. Bij de indoor skibaan kun je snowboarden, skateboarden of je balans trainen op een balance-board. Zij helpen je om die eerste stap te zetten!

Wil je het (zit) skiën uitproberen? Kom dan ‘s ochtends naar de skibaan om je plek te reserveren. Vol = vol. 

Je kan meer dan je denkt!

- Bibian Mentel

Sporten als ieder ander

Sporten is goed voor je gezondheid en versterkt je zelfvertrouwen. Het is dus superbelangrijk, maar helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er stichtingen als de Johan Cruyff Foundation en Esther Vergeer Foundation die ervoor zorgen dat kinderen met een lichamelijke beperking ‘gewoon’ kunnen sporten op een gewone vereniging, net als ieder ander kind.

Speciaal voor Support bundelen deze stichtingen hun krachten en verzorgen zij een heus sportveld op de beurs met meerdere sportclinics. Denk hierbij aan rolstoeltennis, -basketbal of boccia. Hier kan je zonder zorgen sporten en lol maken. Het exacte programma voor het sportveld volgt nog, maar het belooft veel goeds voor de sportievelingen onder ons!

Een tuin vol geluk

Heerlijk struinen door prachtige tuinen en de natuur van dichtbij meemaken. Dat is niet alleen mooi, maar ook goed voor je gezondheid. Veel aangelegde tuinen zijn alleen niet voor iedereen toegankelijk, maar dit geldt niet voor de belevingstuin van Erky! Erky wil met haar belevingstuin hulpbehoevende mensen de geluksmomentjes in het leven laten ervaren. Deze belevingstuin is te vinden op Support en is voor iedereen toegankelijk.

In de Erkytuin op Support ervaar je verschillende elementen: snoezelen, oriënteren, vertroetelen, ontwikkelen, herinneren, bewegen, voelen en vertrouwen. Er is van alles te zien en te doen. Speel bijvoorbeeld een spelletje Mens erger je niet, maak muziek met de xylofoon of rij onder de regenboogkleurige pergola door. Volg de paden en laat je verrassen!Koken met gemak

Lekker eten begint bij lekker koken. Helaas wordt er nog weinig gedacht aan mensen met rugklachten of aan personen die in een rolstoel zitten en niet bij het aanrecht kunnen. Pronk ergo denkt wél mee! Zij laten zien dat het mogelijk is om een droomkeuken te creëren met bijvoorbeeld ergonomische kranen of een mechanisch verstelbaar keukenblad.

Pronk ergo is aanwezig op Support met een kookstudio die voor iedereen toegankelijk is. Hier is een kok aanwezig die verschillende hapjes klaarmaakt. Dit is geen sterrenchef, maar een hobbykok die zelf in een rolstoel zit. Zo kun je in de praktijk zien wat belangrijk is bij zittend koken. En vind je het leuk, dan mag je zelfs een handje komen helpen met het maken van een aantal smakelijke hapjes. Hier kook je met gemak!

Inclusief spelen

Klimmen, klauteren, glijden, rennen. Het is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Een speeltuin is vaak zo gebouwd dat kinderen met een lichamelijke beperking niet het plezier krijgen dat ze verdienen. Eibe komt dit jaar met een speeltoestel dat voor elk kind toegankelijk is!

Zo heeft het speeltoestel ‘Inclusief Spelen’ een rolstoelhelling, verschillende speelborden, een zandspel, sportentrap, veel extra grepen, een glijbaan en een luie trap. Dat is een trap met brede treden en extra leuningen. Daarnaast is er ook een meervlaks veerwip, met brede zittingen en extra grepen. Eibe zorgt voor speelplezier voor iedereen, niemand uitgezonderd!

Speelplezier voor iedereen, niemand uitgezonderd!

- Eibe

Skills Event XL

Wil jij je rolstoelvaardigheid verbeteren? Kom dan naar het Skills Event XL op Support! Dit event wordt georganiseerd door WheelchairSkillsTeam en Mentelity Foundation. In de Wheelchair skills arena train je je rolstoelvaardigheden, maar ook voor niet-rolstoelgebruikers is er genoeg te doen.

Zo kan je in de skate corner van de Mentelity Foundation kennismaken met longboarden en skateboarden en kan je oefenen op een balance board. Of maak kennis met adaptive training: kom langs voor de demonstraties van Danny en Sophie-Anne, twee sporters uit het re-abled programma van de Mentelity Foundation. Zij zijn door de juiste hulpmiddelen en begeleiding inmiddels topfit en doen mee aan internationale crossfit wedstrijden – op een prothese! Je zult versteld staan van wat er allemaal mogelijk is.

Het event is uniek, nooit eerder was er een 4-daags event in Nederland voor zo’n brede groep mensen. Op zaterdagmiddag vindt de grote eye-catcher van het event plaats: een Wheelchair skills contest voor kinderen en volwassenen. Twaalf kinderen en twaalf volwassenen zullen strijden om de titel ‘Master of skills’. Het skills event wordt de inspiratiearena voor actief leven met een handicap.Autoparcours

Ben je op zoek naar een aangepaste auto voor jezelf of om iemand anders te vervoeren? Neem dan zeker een kijkje bij de stand van AutoAanpassers Nederland (AAN), onderdeel van RAI Vereniging. Hier vind je de nieuwste ontwikkelingen om jezelf of anderen mobiel te houden. AAN-leden zijn dé specialisten in het aanpassen van auto’s voor mensen met een lichamelijke beperking. AAN-leden Welzorg, Bever en Bierman zijn aanwezig op Support.

Wil je de auto’s niet alleen bekijken maar ook uitproberen? Bezoek dan het autoparcours op het binnenterrein. Hier vind je lesauto’s met allerlei verschillende autoaanpassingen. Op deze manier kun je de auto zelf ervaren, waardoor je zeker weet of deze bij je past. Daarnaast vind je ook verschillende occasions op het binnenterrein.

De ultieme rolstoeltest

Het vinden van de juiste rolstoel is ontzettend belangrijk, maar kan best lastig zijn. Om de juiste rolstoel te kiezen, is het essentieel om deze eerst goed te testen en waar kan dat nou beter dan op een speciaal testparcours?

Het testparcours op de Supportbeurs bestaat zowel uit een gedeelte voor elektrische rolstoelen/scootmobielen als een gedeelte voor zelf voortbewogen rolstoelen/rollators. Hier kun je de nieuwste modellen van diverse exposanten testen. Op het testparcours vind je verschillende situaties die je buiten op straat tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan een inrit, een goot met een put en een oprit van klinkers. Kortom, de ultieme test voor je rolstoel!