Columns

10 voordelen van een dansrolstoel

9 december 2016, Supportbeurs

Dansen met een rolstoel, dat kan natuurlijk gewoon met een ADL-rolstoel. Ik heb het ook een aardig poosje ermee volgehouden, maar toen het eenmaal begon te kriebelen en ik er meer uit wilde halen, ben ik toch overgestapt naar een dansrolstoel.

Misschien twijfel jij of het de moeite waard is om een dansrolstoel aan te schaffen via WMO of uit eigen budget. Wellicht helpt deze opsomming van voordelen jou in je keuze hierin. En bedenk dat ik het hier over mijn dansrolstoel heb, als je andere behoeften hebt, kun je dat aangeven bij de leverancier die voor de aanpassingen zorgt.

1. Wendbaarheid: De voorwieltjes zijn klein en de grote wielen staan iets schuiner, waardoor de dansrolstoel wendbaarder is. De as van de wielen zit iets meer naar voren, dat maakt dat het draaien soepeler gaat.

2. Bewegingsvrijheid: De rugleuning is kort, zodat mijn bovenlijf meer ruimte heeft om te bewegen.

3. Geen overbodige toevoegingen: Remmen en duwsteunen ontbreken, deze heb ik tijdens het dansen toch niet nodig. En dat zorgt ervoor dat de dansrolstoel mooi is in alle eenvoud.

4. Compact: Het frame is zo opgemeten, dat er zo min mogelijk uitsteekt. Aan de voorkant loopt het dicht langs mijn benen en zit het andere dansers niet in de weg.

5. Eén met de dansrolstoel: De dansrolstoel heeft een actieve zit en door de hoge zijschotten zit ik echt strak in de rolstoel. Een riempje zorgt ervoor dat mijn voeten niet verschuiven. De dansrolstoel is mijn onderlijf en beweegt mee op hoe ik hem aanstuur, met of zonder armen.

6. Sterk: Het frame is gemaakt van ovale in plaats van ronde buizen. Zijschotten en rugleuning zitten vast aan het frame, wat het een ontzettend sterke dansrolstoel maakt. En daar maken andere dansers ook gebruik van.

7. Flexibel: De dansrolstoel heeft één afneembaar anti-kiepwiel, waar je nog sneller mee kan draaien als je naar achteren leunt. En als de dans zich ervoor leent om zonder kiepwiel te dansen, bijvoorbeeld bij wheelies, dan kan het anti-kiepwiel er makkelijk af.

8. Superlicht: Ik heb ‘m niet gewogen, maar volgens de website van TNS is deze dansrolstoel er vanaf 3,4 kg. Ik kan ‘m in ieder geval met gemak in de auto tillen.

9. Mooi: Om goed bij verschillende kostuums en dansen te passen, heb ik gekozen voor een mat wit frame. En ik vind ‘m dus echt supermooi.

10. Inspirerend: Alle bovengenoemde voordelen bij elkaar opgeteld maken dat ik (en het inclusie dansgezelschap waar ik in dans) nieuwsgierig ben naar wat er nog meer mee kan. De dansrolstoel is zoveel meer dan alleen de vervanging van mijn benen, het geeft de dans iets extra’s.

Je snapt het: ik ben ontzettend blij met de aanschaf van mijn dansrolstoel. Inmiddels hebben we er ook al een keer mee opgetreden bij een festival in een loods. Dat is wel wat anders dan een theater met dansvloer, maar het was een leuke ervaring op zo’n bijzondere locatie.

Bekijk & lees alle columns door Jacqueline van Kuilenburg.

Storyteller – Misiconi Dance Company – Choreograaf Joop Oonk

Ook interessant