Columns

Belevenissen in Athene…

18 juni 2013, Supportbeurs

Soms dan wil je zo graag… Ergens had ik gelezen dat de Acropolis een rolstoel-lift heeft sinds de Olympische spelen in Griekenland.

Een aanbieding: dezelfde dag reageren… Een week voor het vertrek kreeg ik de voorwaarden voor de huurauto: vanaf 25 jaar. Helaas is dochter 22.

Bij aankomst in hotel: deurruimte van de badkamer is 65 cm!!!

Wij willen van die vakantie iets gaan maken!
We vertrekken vanuit dit hotel naar Novotel Athene (voor mijn beschrijving zie: Ongehinderd.nl) We genieten er van een heerlijk diner. Lekker slapen en morgen maar eens zien wat we doen.Dochter en ik zijn van de “wat kan hier wel”… Zij oppert toch een auto te huren. Het lukt!

We vertrekken naar Delphi
Ik weet weer waarom ik Griekenland zo prachtig vind. We rijden langs bergen en afgronden en mooie vergezichten. Veel olijfbomen met hun doorleefde, kronkelige stammen. Licht gekleurde huizen waar de zon op weerkaatst.

We eten wat in het dorpje van Delphi en dochter gaat de ruines bekijken. Het museum sluit eerder dan ik begrepen had. Het was een heerlijke dag met onderweg op een wonderlijke manier een goed aangepast toilet bij een wegrestaurant NA een drempel van ongeveer 15 centimeter. Deze mooie dag kan men ons niet meer afnemen.

Gewandeld in de omgeving van het hotel
Ik verwonder me over de grote hoeveelheid blindegeleidelijnen. We ontdekken een supermarktje met een oprit naar de leveranciersingang. Ik laat me binnen helpen. Daar staat de oprit voor de gewone ingang tegen een muur… De straten hebben een helling en de zeer eenvoudige opritten worden soms geblokkeerd door een auto. De metro gezocht. Helaas was de 2e lift kapot. We pakken een taxi.

Acrolopis
We willen naar de Acropolis. Gisteren zei men bij de receptie dat de lift er van kapot was. Vandaag niet meer. We laten een taxi komen. Op internet had ik gelezen dat men erg zijn best moet doen om de bewaker bij het groene hek te overtuigen dat de taxi door moet rijden. Helaas lukte ons dat niet. Dochter heeft een behoorlijke helling moeten helpen duwen. We kwamen eerst bij een trap-plateaulift, daarna een kooi die recht omhoog de Acropolis naar boven gaat. We moeten af en toe slikken.

Boven op de top hebben we een prachtig uitzicht op de ruines en de omgeving. We laten weer een taxi komen, beneden bij de ticketverkoop. Van daaruit naar het Nieuwe Acropolis Museum. Geweldig wat een architectuur! Binnengekomen blijkt het museum goed rolstoel-aangepast te zijn. We mogen gratis naar binnen. Het restaurant blijkt OP de overkapping van de ingang met een prachtig uitzicht en ik moet bekennen: verder kwamen we niet!

In een folder zie ik een foto van een winkelstraatje met leuke kleine winkeltjes
We gaan er voor. Lieve winkeltjes met leuke kijk en soms koop-spullen rond het Monastiraki station (waar ik naar het toilet kan) met kleine terrasjes met plantenbakken. We hebben er een dagje rondgebracht. Deze staatjes hebben bijna geen niveau-verschil.

Atheense stranden
De stranden van Athene gaan vaak laag naar beneden. Terugduwen is dan moeilijk hebben we al ervaren. De receptie heeft een tip: Glyfada strand. Een strandje met veel stenen en een plankier richting zee. Dochter is er bruin geworden ik wilde na een tijdje naar de schaduw van een mooie, kronkelige boom. Van daaruit naar de naastgelegen “club” met zwembad. Mijn ooghoek zag een invalidentoilet. Ik ontwaarde diverse opritjes. Helemaal goed. We hebben er de hele avond gezeten: gegeten met uitzicht op het water en soms, wanneer ik naar achteren keek zag ik Athene in de kom van de bergen glanzen. Weer een plek waar de goden het vast goed toeven hadden. Dochter heeft me nog wel over een 15 cm drempel moeten helpen om naar de toilet te kunnen …

Conclusie
Een bijzondere vakantie. In vergelijking met Nederland een prachtig, glanzend, maar ook armoedig land. Met taxichauffeurs die soms alleen Grieks spraken. Ik heb het goed gehad en zou zo terug willen, maar wil de irritaties die we soms hadden niet verbloemen. Nu nog kijken naar het financiële deel…

Voor iedereen: prettige vakantie! Enne: laat je niet weerhouden want WIJ hebben heel veel mooie herinneringen.

Bekijk & lees alle columns door Pia Hendriks

Ook interessant