Columns

Blog deel 1: “CV of medisch dossier? Allebei indrukwekkend hoor”!

25 juli 2018, Supportbeurs

Voor jou zit een gezelschap van een man of 50. Ze hebben allemaal iets met de thema’s arbeidsbeperking en werk. Jij ook. Daarom sta je op dat podium om jouw ervaringen te delen. Een beetje nerveus met de blindegeleidestok vastgeklemd in je hand sta je naast de interviewster.

Na een blik op jouw CV vraagt ze, duidelijk onder de indruk, of je altijd al zo ambitieus bent geweest. Je hebt snel een antwoord: “Dat is de rode draad in mijn leven. Eruit halen wat erin zit”. Het publiek knikt. Je beseft dat je antwoord te snel uit je mond rolde. Het zijn de zenuwen.

De ambitie om eruit te halen wat erin zit zat waarschijnlijk altijd in je, maar je weet dondersgoed dat deze versterkt werd toen je merkte dat je omgeving daar anders over dacht. Toen je merkte dat de instanties die jou aan een baan moesten helpen geen raad met je wisten. Een wandelend geval dat slechtziend en overgevoelig is voor dag- en zonlicht. Een zeldzame en complexe situatie, was hun reactie. Toch blijft het een vreemde gewaarwording om te merken dat je omgeving je ziet als een beperking en jou ook zo behandelt. Vanaf toen begon de lange weg van uitdagingen: vooral willen bewijzen dat je het wél kan.

Uitdagingen en meer

Natuurlijk is het af en toe pittig: een baan, een sociaal leven én een dubbele chronische beperking. Je staat midden in het leven waar je te maken hebt met allerlei uitdagingen. En met meer. Uitdagingen waar een gemiddelde leeftijdsgenoot niet mee te maken heeft. Denk aan verminderde energieniveau, zorgen om je gezondheid en moeilijke gesprekken met artsen. Maar het zijn juist deze uitdagingen die ervoor zorgen dat je alles uit het leven wilt halen. Hoe harder de ander roept dat jij iets niet kan, hoe gemotiveerder jij bent het tegendeel te bewijzen. En met succes.

Je CV waardevoller dan je medisch dossier

In de ruim acht jaar dat je nu aan het werk bent heb je geen dag spijt gehad van jouw keuze om te werken. De vraag wat werk voor jou betekent vind je soms een beetje raar of niet relevant. Vragen we ook aan een “gezond” persoon wat werk voor diegene betekent? 

In al die jaren dat je werkt heb je veel geleerd, inspirerende mensen ontmoet en jezelf ontwikkeld. Je bent een mooier mens, een gezelliger mens. Je hebt hard gewerkt en de kansen die je kreeg volop benut. Inmiddels is je CV net zo indrukwekkend als je medisch dossier. of beter gezegd waardevoller.

Een dubbel gevoel

Het publiek applaudisseert uitbundig. Je haalt enigszins opgelucht adem en gaat snel weer op je stoel zitten tussen het publiek. Een dubbel gevoel bekruipt je: hoelang moeten we dit soort optredens nog houden om de wereld ervan te overtuigen dat een beperking geen grens is, maar een kans? Een kans om te ontdekken welke talenten er in ieder mens verborgen liggen. Tegelijkertijd ben je blij dat je een bijdrage kan leveren aan dit proces van bewustwording, acceptatie en inclusiviteit.

Lees ook het vervolg, Blog deel 2: “CV of medisch dossier? Allebei indrukwekkend hoor”!

Bekijk & lees alle blogs door Onbeperkt aan de Slag

Ook interessant