Columns

Boedapest goed te doen voor rolstoelers

20 november 2016, Supportbeurs

Ik draai nog een rondje in de draaikolk, in een mooi oud badhuis in Boedapest. Ik ben hier vanmorgen aan gekomen samen met mijn familie, heerlijk! We hebben een paar dagen om deze historische stad te ontdekken.

Vanochtend bracht een taxi ons naar ons appartement.  Het bevindt zich in een groot oud gebouw, met een prachtige gebeeldhouwde gevel. Van binnen is het modern, alleen niet aangepast voor rolstoelers. Gelukkig is er wel een lift en wat voor eentje: een hele mooie, zo een als uit een oude film. Met wat gemanoeuvreer kan mijn rolstoel er ook nog in!

Na wat gegeten te hebben lopen we naar één van de oudste badhuizen in de stad: Szechinyi. Je kunt er gemengd baden, dit in tegen stelling tot vele andere badhuizen.
Het is wel een stukje lopen naar het stadspark waarin dit badhuis ligt, maar dat is geen straf in zo’n fijne stad.

Ik heb van veel mensen gehoord dat de badhuizen schitterend zijn, dus ik heb hoge verwachtingen. Bij binnenkomst word ik niet teleurgesteld: een prachtig mozaïek plafond. De kleedhokjes zijn ook geweldig, maar eenmaal binnen vind ik het een beetje tegen vallen. Er zijn hier veel verschillende baden, ik kan gewoon met mijn eigen  rolstoel naar binnen en me van het ene naar het andere bad verplaatsen. Jammer genoeg heb ik  er niet aan gedacht om het kussen  uit de stoel te halen: de rest van de dagen in Boedapest heb ik op  een vuilniszak met daarin een paar opgevouwen dekens gezeten omdat mijn kussen niet meer droog te föhnen was!
Het buitenbad is wel erg mooi, zeker toen het  donker werd en de lichten aan gingen.

De volgende dag zijn we met de Hop on Hop off bus  mee geweest. Erg toeristisch, maar de rolstoel kan makkelijk mee en je krijgt zo een mooi en goed beeld van de stad! Er rijden bussen van meerdere organisaties rond, stap dus in de goede. Wij hebben de Big bus en daar is ook een boottocht over de Donau bij inbegrepen, vanaf de boot hebben we een prachtig uitzicht op het parlementsgebouw.
We varen zo door de twee stadsdelen Buda en Pest, die tezamen Boedapest vormen.
Deze dag geeft ons een mooi beeld van Pest, wat prachtig is met  gezellige pleinen en mooie hoge oude gebouwen.

De laatste dag gaan we naar het stadsdeel Buda, aan de andere kant van de Donau. Dit deel is in tegenstelling tot Pest veel heuvelachtiger. Je kan met een lift de berg op. Boven op de berg bezoeken we  de Matthiaskerk, erg indrukwekkend! Naast de kerk ligt het Vissers bastion, vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Boedapest. Als we terug naar de lift lopen horen we getrommel, er blijkt een wisseling van de wacht te zijn voor het Koninklijk Paleis. Mooi om te zien. Het Buda deel  is ook zeker de moeite waard om te bezoeken! Maar wij moeten weer naar beneden en naar huis.
Boedapest is een heel fijne stad om te zijn. En voor rolstoelers goed te doen!

Bekijk & lees alle columns door Ank van Ganzewinkel.

Ook interessant