Columns

Cultuur in Drenthe

20 augustus 2017, Supportbeurs

Onlangs bezocht ik het Drents museum in Assen. Vanuit Rotterdam is het wel even rijden met de trein,  maar je hebt een goede rechtstreekse verbinding. Van het station naar het centrum van Assen en het museum is het lopend goed te doen, met mijn loopfiets in ongeveer een kwartier. De ingang van het museum bereik je via de Brink, een eeuwenoud plein met mooie bomen. Het museum diende vroeger als het provinciehuis van Drenthe en de prachtige Statenzaal kun je er nog altijd bekijken.

Een jaar of zes geleden is het museum ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Bij de nieuwe entree ga je met de lift naar beneden om even verderop met een andere lift weer naar boven te gaan en het hoofdgebouw te bereiken. Ongemerkt ben je dan aan de andere kant van een straat. Ondergronds is er een grote expositieruimte gebouwd,  waar wisselende tentoonstellingen worden gehouden. Nu is er een tentoonstelling van een oude cultuur, de Liao, een volk dat zo’n duizend jaar geleden in het noordoosten van China leefde. Je ziet er prachtige voorwerpen en krijgt er ook een beeld van die rijke cultuur.

Ook in deze ondergrondse ruimte is er enig daglicht. De kunst komt er goed tot zijn recht,  omdat het gebouw zelf zich niet opdringt. Je hebt ook wel eens ijdele architecten die vooral de aandacht op hun schepping willen vestigen, terwijl een gebouw toch vooral dienstbaar moet zijn aan de functie die het heeft,  in dit geval het kunnen genieten van kunst. Ik vind dat dit hier goed gelukt is.

Het museum is over het algemeen goed toegankelijk. Op de website van het museum staat een paragraaf over de toegankelijkheid,  waarin ook de beperkingen worden aangegeven. Het oude poppenhuis is bijvoorbeeld maar gedeeltelijk te zien als je van een rolstoel gebruik maakt.
Je kunt in het museum plezierig lunchen in het nagebouwde klassieke Haagse café Krul, bij goed weer ook op het terras buiten. Het was er gezellig, maar niet overvol.

Het leuke van het Drents museum vind ik de combinatie van oud en nieuw en de veelzijdigheid van wat je er kunt zien, van archeologie tot moderne kunst. Kortom, een dagje Assen is een aanrader.

Bekijk & lees alle columns door José van Rosmalen.

Ook interessant?
Een middagje Schiedam (Stedelijk Museum Schiedam) >

Bron afbeelding: beibaoke / Shutterstock.com

Ook interessant