Columns

Dat weekend Kindervallei gaf mij vleugels…

18 juni 2018, Supportbeurs

Moe, gespannen en met lood in haar schoenen ging ze op vakantie naar de Kindervallei in Valkenburg. Het werd geweldig en vol energie en inspiratie kwam ze terug. “Dat weekeinde weg heeft me vleugels gegeven!”, vertelt Ilona, moeder van Jolie (6) en Nox (4).

Nox is zeven weken te vroeg geboren. Hij heeft hierdoor een hersenbeschadiging, links en rechts, kan niet lopen, zitten, praten en houdt zijn hoofd slechts minuten zelfstandig op. Daarbij heeft hij cerebrale parese en ziet hij maar voor 15%. Hoe vrolijk het mannetje verder ook is, helaas is de relatie van zijn ouders niet bestand tegen deze situatie. Ruim een jaar na zijn geboorte staat Ilona er alleen voor. En toen stond de vakantie voor de deur: “Dat ook nog.”

Ze wilde er graag even tussenuit, maar waarheen? Naar een gewone camping is geen optie en veel geld is er niet. Toen attendeerde iemand Ilona op de Kindervallei, een van de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. Haar eerste reactie was er een met twijfel: “Ik ga niet alleen met Nox op vakantie, mijn dochter Jolie is er ook nog. Je hebt toch al het gevoel dat je je gezonde kind tekortdoet. Maar ja, de prijzen waren aantrekkelijk en het zag er goed uit. Ook mijn moeder en stiefvader konden voor weinig mee en in een eigen appartement. Zij zijn mantelzorger van Nox. Ik wilde ze graag iets leuks bieden.”

Confronterend en geweldig tegelijk

Ze boekte en ging erheen met lood in haar schoenen. “Zo’n vakantie is een bevestiging van de situatie waarin je leeft. Je weet dat je hier andere gezinnen ontmoet die een kind met een chronische ziekte of beperking hebben. Dat is best even slikken, zeker als ze ouder zijn dan Nox: je ziet je voorland.”
Ze kwam, zag en overwon. “Het ziet er allemaal zo schitterend uit. Het gebouw, de omgeving, de ontvangst.” Het werd een succes! “Jolie had vriendjes om mee te spelen en Nox sliep spontaan door. Voor het eerst waren we samen zorgeloos op stap.”

100 % liefde 

“We hoefden ons dan ook nergens zorgen over te maken. Alle faciliteiten zijn aanwezig om onbeperkt te genieten: hoog/laag bed, bedbox, een speciaal douchebed en natuurlijk tilliften. Ik besefte me pas daar dat het vakantiehuis echt op vrijwilligers draait. Wat die geven is gewoon 100% liefde!

Omdenken

“Het gekke is”, vertelt Ilona, “dat het eerst confronterend was op vakantie te gaan naar een omgeving waar meer kinderen met een beperking zijn. Maar dat dit juist ook ontspanning met zich meebracht.” Ze had het nooit gedacht. Maar het zit in kleine dingen: “Je kunt je zorg soms even kort verdelen.” Ze is even stil en zegt dan: “Weet je, in de Kindervallei heb ik echt leren ‘omdenken’. Niet hier, maar in de ‘gewone’ wereld zijn we anders. Juist in deze speciale omgeving zijn wij als gezin gewoon.”

Ook interessant