De keukentafel en de voorlichting
(een zorgelijk sprookje)
De keukentafels
Begin 2015 keek directeur Bram Tafelaar van Keukentafelfabriek ‘de Doorzager’ tevreden naar zijn omzet over 2014. Die was geëxplodeerd.
Gemeenten moesten ‘keukentafelgesprekken’ gaan voeren met gehandicapten en ouderen. Die hadden echter meestal een keuken die veel te klein was voor een tafel.
Daarom ontwikkelde Bram opvouwbare keukentafels, met de slogan:
‘Vraag aan tafel door, daar is gemeente voor!’
Dat sloeg aan bij de ambtenaren. ‘Zie je wel, doorvragen is onze plicht,’ dachten ze, ‘en dat kan het beste aan tafel.’
Massaal kochten ze keukentafels in bij Bram, en gaven die aan mensen die hulp aanvroegen. Ze betaalden het uit de bezuinigingen op de Thuiszorg.
Terwijl Bram blij naar zijn omzet keek, stormde zijn computer-nerd binnen. Paniekerig zei hij dat een actiegroep die terug naar de bossen was gegaan, hun netwerk had gehackt. De actievoerder (die voor velen een Troost was) vroeg of Bram nou niet iets aan die keukentafels kon doen? Want daaraan werd meer afgebroken dan opgebouwd.
Voortaan stopte Bram een spiekbriefje bij de keukentafels, met slimme antwoorden op de vragen van de ambtenaren.
De voorlichting
Begin 2015 hield PR bureau L G & P (Listig, Geklets & Partners) een nieuwjaarsborrel. Zomer 2014 hadden ze van de Rijksoverheid opdracht gekregen voor een voorlichtingscampagne over de veranderingen in de zorg. Het Ministerie vond dat gecommuniceerd moest worden dat de burgers deze veranderingen zèlf wilden. Het moest er ‘ingeramd’ worden dat de zorg anders onbetaalbaar werd. Zo ontstond een campagne waarin een positieve draai gegeven werd aan de afbraak.
Art director Leo Listig en copywriter Gerda Geklets blikten terug. ‘Gerda,’ zei Leo, ‘wat een vondst van jou, die slogan Nederland verandert, en de zorg verandert mee. Net of het eigenlijk een heel normale en goede ontwikkeling is.’ Gerda lachte; ‘ja, en dan die Ster spots waarin je zieken, senioren en mantelzorgers ziet, die he-le-maal happy zijn. Precies het beeld dat het Ministerie wilde. En de klachten die bij de Reclamecodecommissie ingediend zijn lopen goed af hoor.’
Terwijl ze nog wat bubbels inschonken, kwam er een Newsflash op hun iPad binnen.
‘Nieuwe zorgwet eist eerste slachtoffers’ kopte de Telegraaf. Het artikel ging over een gehandicapte en een bejaarde die geen hulp meer kregen, en in zorgwekkende toestand waren opgenomen. Leo huiverde; het was familie van hem!
Even werd het stil in het design kantoor.
‘Weet je wat’ zei Leo, ‘we gaan het MEE sponsoren. Die moeten die arme donders in de WMO gratis gaan helpen. Zo slaan we twee vliegen in één klap; we doen iets terug voor de maatschappij, en misschien scoren we zelfs een SIRE campagne.’
Copywriter Gerda veerde op: ‘Ik weet een slogan:
‘Van het kastje naar de muur, samen MEEdoen is niet duur!’
Of:
‘Van de sloot naar de wal, MEEdoen kan overal!’
‘He-le-maal goed’ grijnsde Leo.