Defecte hersenmachine
Ik las onlangs de volgende zin: “Zolang er artsen zijn hebben ze de psychische stoornissen van hun patiënten beschouwd als producten van een defecte hersenmachine en daarnaar gehandeld. En hun patiënten hebben hen geloofd”. *
Ik heb zelf hersenletsel en heb in mijn patiënten “carrière” ongeveer 9 psychologen versleten. Ben in ruim één jaar tijd bijna wekelijks door de keukenmachine van psychologen fijn gemalen tot een homogene brij die er nog verre van uitzag als ik.
Mijn handelen werd als alle mensen die in zo’n psychologen-keukenmachine terecht zijn gekomen. Onder het motto: het computertje is stuk, een nieuw “chippie” erin, even opnieuw programmeren en het loopt weer. Helemaal zoals wij psychologen vinden dat hij moet lopen.
Dit geheel volgens het denken van bijvoorbeeld de overbekende arts Dick Swaab in zijn boek “Het maakbare brein” beschrijft.
Tja, wie zal je nu geloven als patiënt? En dan te bedenken dat artsen en psychologen ook altijd nog schermen met “wetenschappelijk bewezen” feitjes. Hoezo is dat dan waar?
“50 tot 70% van de wetenschappelijke onderzoeken kloppen niet meer bij herhaling”. Dit is niet van mijzelf maar van Piet Verschuren Emeritus, hoogleraar inonderzoek methodologie.
Ik heb vanaf dag één van mijn revalidatie besloten dat ik zelf mijn herstel ga bedenken en doen. Mijn hersenen, zoals de hersenen van iedereen, zijn geen machine die je zomaar kunt maken als die stuk zijn. En al helemaal niet door iemand van buitenaf of door medicijnen. Want: “daar is ook nog het denken zelf en wie kent zijn bedoelingen” om Franz Kafka maar weer eens te citeren.
Ik kan gerust zeggen dat ik met succes mijn eigen herstel heb uitgestippeld. Dat heb ik ook netjes beschreven in mijn boek “Fanfare”. Dit boek is niet gebaseerd op vage wetenschappelijke onderzoeken, maar puur uit de praktijk op mijzelf toegepaste onderzoeken. Achteraf heb ik gezocht naar de wetenschappelijke onderbouwing. Omdat ik die niet altijd heb kunnen vinden, moest ik verder zoeken in de literatuur.
Soms vond ik dingen op plekken die júíst het denken zelf benadrukken, het vrije denken. Want juist het denken zelf kan constructief zijn in wat stuk is. Ik denk zelf dat dat ook het enige is dat uiteindelijk weer kan herstellen wat stuk is in de hersenen.
Nee de hersenen zijn absoluut geen machine en anders dan wellicht Swaab bedoeld heeft in zijn boek “Het maakbare brein”, zijn ze zeer zeker maakbaar. Niet door wetenschappelijk of medisch ingrijpen maar door het brein zelf. Is dat wetenschappelijk bewezen?
Nee heel amateuristisch maar zeer zeker niet zonder succes!
Bekijk & lees alle columns door Roger van de Werff.
* Bron: Rutger Kopland/R.H. Van den Hoofdakker in “Twee ambachten” (2003).