Columns

Een hete middag in een drukke stad

25 juni 2018, Supportbeurs

Voor de 2e keer deze week hebben we een Meet&Greet met werkzoekenden met een beperking en werkgevers die voor hen openstaan.

Tegenover me zit hij te zuchten. Hij moest hierheen komen, zegt hij. Niet van mij hoor, zeg ik. Nee zegt hij van de coach. Terwijl het zo warm is en hij liever aan het water zat. Maar ja, hij moest.

Het zweet druppelt in zijn nek.

Heb je al wat gesprekken gehad, vraag ik. Hij beantwoordt dat met een knik. Wordt niks zegt hij. Zijn vorige werkgever was er ook al zo eentje. Die heeft hem aan alle kanten belazerd en bedonderd. Kwam door zijn beperking he, zegt hij en kijkt me betekenisvol aan.

Ja, want hij was een studie-object voor de dokteren. Nog nooit zo’n erge vorm gezien.

Hij trekt zijn broekspijp op en laat me zien waar hij geopereerd is. En neemt zijn volledige medische dossier met me door zonder adem te halen.

Waar wil je eigenlijk werken onderbreek ik hem. Er volgt een lijst met eisen. Sommigen lijken relevant en andere eigenlijk niet. Hij staat op en haalt wat te drinken. Voor zichzelf. En ploft weer neer. Ik had ook wel wat gewild, bedenk ik me.

De eisenlijst wordt vervolgd.

Ja, probeer ik nog even, maar wat zou je willen doen?

Iets wat bij mijn beperking past zegt hij. De eisenlijst wordt naadloos weer opgepakt.

Gelukkig is hij heel positief ingesteld zegt hij. Maar ja, die beperking he. En daarom wordt het steeds niks; dat staat hem in de weg. Die werkgevers willen gewoon niemand met een beperking.

Om me heen zie ik vanuit mijn ooghoeken allerlei mensen geanimeerd met elkaar praten. Mijn collega wenkt: ik ben ergens nodig! Gelukkig!

Met een excuus verlaat ik de tafel. In het afgelopen kwartier is mijn energieniveau met de helft gedaald.

Ik zie hem opstaan en om zich heen kijken naar een nieuw slachtoffer. Ik zie de werkgevers die er zitten de andere kant op kijken. Om de man heen ontstaat een leegte.

Bovenstaande situatie is een daadwerkelijke ontmoeting die plaatsvond. Onaardig en weinig begripvol van mij? Misschien. Maar een reactie die werkgevers ook hebben op de man.

Die beperking die zie ik eerlijk gezegd niet eens. Ik zie wel andere dingen waardoor het lastig zal zijn een baan te vinden.

Soms sta je vooral jezelf in de weg.

Bekijk & lees alle blogs door Onbeperkt aan de Slag

Bekijk de Meet@Greet agenda (kennismakingsdagen) van Onbeperkt aan de slag

Ook interessant