Columns

Een maatschappij is gebaseerd op ruilen

23 juli 2014, Supportbeurs

Enkele dagen geleden hoorde ik van mensen dat zij een brief hadden ontvangen. Daarin stond dat zij, ondanks hun handicap, geen recht meer hebben op huishoudelijke hulp.

Een stelling: “in een maatschappij doet iedereen wat binnen zijn mogelijkheden ligt en samen vormen we een geheel”.

Mijn mening is dat iedereen zijn eigen talenten heeft en zijn eigen mogelijkheden. Ik zie voor me dat een gehandicapte al zijn tijd en energie nodig kan hebben om alleen al zijn huis schoon te houden (als dat al lukt). Maar waarschijnlijk heeft ook hij zijn eigen, andere, talenten waar hij de maatschappij beter mee van dienst kan zijn. Waarom eisen dat zij hun eigen huis moeten schoonhouden als hen dat te veel energie kost?

Een simpel voorbeeld:
In het verleden hoorde ik van iemand die zijn hond ergens liet logeren en dan, op de verjaardag van die mensen, voor zelfgemaakt gebak zorgde.

Iedere maatschappij is hier in feite op gebaseerd.

Iemand die valide is zal zijn verwarming niet gaan repareren: dat KAN hij niet. Zijn straat niet leggen, zijn huis niet bouwen etc. Daar zijn mensen met andere talenten voor.

Als gehandicapte doe je wat binnen je mogelijkheden ligt en dat zou voldoende moeten zijn. Dan zijn die uren dat iemand komt poetsen een ruil. Laten we daar a.u.b niet moeilijk over doen!

Bekijk & lees alle columns door Pia Hendriks

Ook interessant