Columns

Een wave aan blikken

8 mei 2019, Supportbeurs

Je zou zeggen dat ik na veertig jaar leven met korte armen, zonder handen, en korte benen wel gewend zou moeten zijn aan nieuwsgierige blikken, maar niets is minder waar. Noem het naïef, maar het is echt zo.

Met Pasen gingen we met onze dochter Serena van drie naar een camping op de Utrechtse Heuvelrug. Samen met mijn ouders en honderd andere ouders, opa’s, oma’s en kinderen gingen we eieren zoeken in het bos. Er hadden zich al veel mensen op het plein verzameld toen wij eraan kwamen. Iedereen stond in een grote kring, waar ik met Serena op schoot doorheen reed om aan de andere kant te gaan staan, zodat hulphond Santi een rustig en veilig plekje had. Toen ik me omdraaide, wat ik normaal nooit doe als ik op een rechte weg rijd, zag ik opeens hoe alle mensen in een soort wave hun hoofden draaiden. Ik keek achterom, maar daar was niets te zien. Alle ogen waren op ons gericht. En toen dacht ik: oh ja, natuurlijk, weer allemaal mensen die mij, ons, voor het eerst zien…

Toch raar. We leven bijna in 2020. We kunnen al 50 jaar naar de maan. Binnenkort stappen we in de zelfsturende auto. En we zijn inmiddels in staat om nagenoeg alles te manipuleren. En ik, of wij als gezin, zijn dan opeens heel opvallend! Snap jij het?

Gek genoeg, en gelukkig maar, sta ik er in het dagelijks leven weinig bij stil. Nu moet ik ook zeggen dat in mijn woonplaats Gouda en de plaatsen waar ik regelmatig kom, mensen me kennen, waardoor ik, wij, dus minder opvallen. En het is ook zo dat als ik onderweg ben of iets onderneem, ik nooit achterom kijk en meestal druk ben met mens en dier waarmee ik samen ben. Hierdoor heb ik die blikken eigenlijk helemaal niet in de gaten.

Om het dan nu toch weer even wel zelf zo te zien, was best confronterend. Aan de ene kant irriteert het me en aan de andere kant begrijp ik het ook wel dat mensen kijken, zo keek ik zelf ook naar een man met knal roze haar die met zijn kinderen paaseieren aan het zoeken was.

We zijn toch geneigd te kijken naar wat ‘afwijkend’ is. Maar er is natuurlijk wel een verschil tussen kijken en kijken.

Monique Wijnen

Bekijk & lees alle columns door Monique Wijnen (hoofdredacteur Support Magazine)


Ook interessant