Columns

Gehandicapte ondernemer

25 april 2017, Supportbeurs

Als chronisch zieke rolstoeler begon ik in 1976 een reclamebureau. Gewoon vanuit mijn vrijgezellenflat. Eerder werkte ik bij de grafische afdeling van een Sociale Werkplaats. Daar leerde ik ‘old school’ vormgeving en prepress. Thuis volgde ik een schriftelijke cursus copywriting.

Bluf

Door mijn ziekte heb ik minder energie en slaap ’s ochtends langer. Het gebeurde weleens dat  de lokale tapijtboer belde en bijvoorbeeld tegelijk mijn wekker rinkelde.
‘Ogenblikje, even een ander toestel aannemen’ zei ik dan. En terwijl ik de hoorn een stukje van mijn hoofd hield: ‘Ik bel u zo terug mijnheer Sonnema’ waarna ik mijn gesprek met de tapijtwinkel vervolgde. Stomtoevallig kreeg ik 10 jaar later inderdaad opdrachten voor Beerenburg!

Hulp van het UWV

De arbeidsdeskundige gaf me tijd. Toen ik een paar jaar bezig was (inmiddels getrouwd en verhuisd) hielp het GAK met de aanbouw van een aangepaste werkkamer. Mede dankzij de hulp van mijn vrouw, groeide ons bureautje later naar 5 medewerkers. Formeel bleef ik WAO-er, maar zonder- of lagere uitkering. Dat was een veilig vangnet.

Mijn tips voor (startende) ondernemers:

  1. Goodwill is essentieel. Speel niet op gevoel, maar bewijs dat je gelijkwaardig bent.
  2. Investeer in trouwe klanten. Lever kwaliteit voor een scherpe prijs. Geef service!
  3. Sta niet stil, maar rol door. Toen de grafische wereld op de computer overging, schoolde ik me bij in Heliomare.
  4. Benut de digitale snelweg! Vooral gehandicapten kan dat veel energie schelen.
  5. Denk aan de balans tussen je ambitie en handicap. Ik deed dat onvoldoende. Na 20 jaar bleek dat ik roofbouw op mezelf gepleegd had en moest ik stoppen. Daarna ben ik actief gebleven als freelancer, in gehandicaptenwerk, en in de politiek. Ik heb het nog steeds druk, maar zonder de loden last van personeel, een bedrijfspand, etc.
  6. Wees enthousiast, maar realistisch. Ook naar het UWV toe!
  7. Besteed aandacht aan je uiterlijk! Ook in de rolstoel kun je er modieus uitzien. Ja, dat moet!
  8. Doe het met hart en verstand. Tegenwoordig moeten starters een vuistdik ondernemingsplan met marktanalyses etc. maken. De praktijk loopt/rolt echter altijd anders. Ondernemer ben je of ben je niet. Ik wens je veel succes!

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager.

Ook interessant