Columns

Heeft de mens een vrije wil?

14 februari 2016, Supportbeurs

Ik kwam in een filosofisch tijdschrift een interessant stuk tegen met daarin de vraag: Heeft de mens een vrije wil?

In maart, heb ik begrepen, gaan de neurowetenschappers Dick Swaab en Victor Lamme hierover discussiëren met de Amerikaanse filosoof Daniel Kenneth.
Volgens Swaab beschikt de mens niet over een vrije wil maar wordt dit bepaald door de mee gekregen genen, fouten of aandoeningen in de hersenen. Ook zou de opvoeding verder geen invloed hebben.

Hij stelt in zijn boek “Wij zijn ons brein” dat bijvoorbeeld een kinderverkrachter eigenlijk niet verantwoordelijk is voor zijn daden en hij eigenlijk niet strafbaar is omdat dit komt door een fout in de hersenen. Het is dus simpelweg een fysiologisch probleem. In de praktijk worden nu potentiële kinderverkrachters, al dan niet in zoverre juridisch mogelijk, verplicht tot chemische castratie. Dat is wel een goeie vind ik, op deze manier heb je dus nooit de verantwoording over je daden en ligt het altijd buiten jezelf.

Ook de opvoeding zou geen invloed hebben op de vrije wil. Ik ken het boek “A little book of the human shadow”, geschreven door Robert Bly. Daarin zegt hij dat als een kind geboren wordt dat zeg maar “clean” op de wereld komt en totaal geen notie heeft van waarden en normen en dat in de opvoeding deze worden bijgebracht.
Aha denk ik dan; bij een goede opvoeding kan men dus ook leren een afweging te maken of zijn daden wel niet of niet goed zijn.

Je kunt dus zelf een keuze maken; dus vrije wil!

Nu de “kwinkslag” naar mijn hersenletsel: er zijn door een zwaar ongeval enorme fouten ontstaan in mijn hersenen en volgens artsen is het compleet aan de natuur of deze fouten zich zullen herstellen. Ik ben echter het levende bewijs dat het “ik” zelf dit kan herstellen. Geheel op eigen kracht en met behulp van een oude Chinees en zijn naaldjes zijn zonder fysiologische ingrepen ook de scherpe kantjes bijgeschaafd.

Die Swaab en Lamme moesten zich schamen met hun “loodgieter” neurowetenschap mensen deze onzin te verkopen. De mens is geen lekkende kraan waar je even een nieuw rubbertje inzet maar een levend wezen dat kan denken en enig in zijn soort is.

En wij moeten ons schamen dat wij die “loodgieters” een podium geven en hun boeken ook nog kopen. Want hebben zij ooit iemand geholpen met een NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel)? Nee enkel hun portemonnee gevuld.

Ja in dát is ook vrije wil!

Bekijk & lees alle columns door Roger van de Werff.

Ook interessant