Columns

Hersenspinsels van een slachtoffer van een beroerte met één werkbare arm

12 maart 2014, Supportbeurs

Ik ga lekker

’s Avonds moet ik voor het eerst koken. Ik heb een kipfilet gekocht, een kilootje aardappels en wat haricot verts, een soort fijne sperziebonen. Ik doe de aardappels in een staande vergiet, was ze een beetje en zet ze op het vuur. Ik kook ze in de schil, lekker gemakkelijk en nog gezonder ook. Ik vind dat ik lekker bezig ben voor een beroerte-slachtoffer.
 

Boontjes snijden

Nu de boontjes. Ik scheur het pak open met mijn tanden. Volgende keer minder onstuimig, want ze liggen in principe op een rij klaar om gesneden te worden. Ik leg ze op de snijplank en snij de kontjes er af. Het kan wat netter, maar het is de eerste keer.
 

Kip is geslacht, maar de aardappels…

Trots op mijn keukenprestaties leg ik de kip op een andere plank (jaja, salmonella). Die moet ook gesneden worden, want ik ben geen kannibaal die een heel stuk vlees in zijn mond doet. Het mes snijdt… tenminste… ik dacht het sneed… maar het enige resultaat is dat de plank er vandoor gaat en het vlees er achter aan. Ik ben voor geen kleintje vervaard, dus met een hele stellage hield ik de plank in bedwang. Tweede poging: de plank blijft goed liggen, maar het vlees krijg ik slechts met moeite door.

Na een half uur is het vlees gesneden en zijn de aardappels tot pap gekookt…
 
Siemon’s tip: gehoekte messen en anti-sliplaag aan de snijplanken en vooral als je start met koken met één hand veel geduld en tijd. Met gehoekte messen kan je makkelijker kracht zetten. Dat bespaart blessures (RSI) aan de hand. Niet onbelangrijk als je maar één hand hebt. En met Chobs loopt je snijplank niet meer weg.
 
Bekijk & lees alle columns door Siemon Vroom

Ook interessant