’Horeca heeft goede wil bij toegankelijkheid.’

Oh ja?
Dinsdag 31 januari was op NPO 2 het Max programma ‘Meldpunt,’ met als onderwerp ‘ontoegankelijkheid.’ Vanaf 1 januari moeten bedrijven namelijk (in redelijkheid) ook toegankelijk zijn! Het programma begon met een reportage waaruit bleek hoe slecht het nu nog is.
Aan tafel zaten actrice Funda, strijder Jan Troost (voorheen CG Raad), Adriana van Dooijeweert van het College van de Rechten van de Mens (die de uitvoering van de nieuwe wet moet bewaken) en Cees den Bakker van Horeca Nederland.
Die laatste probeerde meteen de angel er uit te halen, door te zeggen dat de Horeca gastvrij en behulpzaam is, en dat ze altijd bereid zijn om iemand te DRAGEN!
Gelukkig werd dat meteen fel weerlegd door mevrouw van Dooijeweert. Het VN verdrag gaat immers uit van menselijke waardigheid en zelfstandig kunnen functioneren. Niet ‘gedragen’ worden.
Afleidingsmanoeuvres
Den Bakker vervolgde met afleidingsmanoeuvres over historische panden en bleef steeds herhalen dat de Horeca ondernemers van goede wil zijn. Natuurlijk kan niet elk gebouw aangepast worden, geen enkele gehandicapte verwacht dat ook.
De ‘goede wil’ van de Horeca is echter in werkelijkheid heel wat minder goed (uitzonderingen daargelaten).
Ik kan 10 recente voorbeelden noemen van bewust weigeren van aanpassingen, terwijl er een prachtige gelegenheid was, omdat er verbouwd of nieuw gebouwd werd.
De tactiek van de heer den Bakker was ergerlijk en misleidend. Wat mij betreft had hij harder aangepakt mogen worden in de discussie. Helaas is hij niet de enige die een toegankelijke samenleving vertraagd voor 8% (!!!) van de bevolking.
De regels liggen er nu. Maar de uitvoering en handhaving is nog een lange weg.
Laten we er met elkaar voor zorgen dat het College voor de Rechten van de Mens het erg druk krijgt. Ik wens ze wijsheid en succes!