Columns

Is iedereen welkom?

18 maart 2019, Supportbeurs

Al weken keek ik uit naar dat ene grote congres, want voor een evenementenorganisator is het altijd een feestje om zelf een keer in de watten gelegd te worden!
Doordat ik zelf slecht ter been ben, moet ik als ik er op uit ga een en ander altijd goed plannen.
Op de dag van het event was mijn evenwicht dusdanig uit balans dat het echt een dingetje was. Thuis lanceerde ik door een onverwachte beweging mijn kop koffie en struikelde ik ook nog eens bijna.

Al weken had ik uitgekeken naar dit congres. Afzeggen, daar begin ik niet aan, ook niet met een minder goede dag als deze.
Eindelijk op de locatie aangekomen wilde ik een kopje koffie. Om een nieuwe lancering te voorkomen vroeg ik aan de cateringmedewerker: “Wil je alsjeblieft mijn kopje koffie op die statafel daar zetten?” Zij had niet gemerkt dat ik slecht ter been ben en reageerde standaard met: “Nee, het is vandaag lopend buffet.” Mijn antwoord was vervolgens: “Mevrouw, ik ben slecht ter been en de kans is groot dat ik ga morsen met de koffie, wilt u mij misschien helpen?”
En weer was het antwoord “nee.” Inmiddels was een andere congresbezoeker naast mij komen staan. Deze dame had het verhaal half gehoord en zei zonder kennismaking: “Ik help je wel.” Natuurlijk was ik dankbaar voor deze hulp, alleen vroeg ik mij af of de cateringmedewerker mij wel zou helpen als ik in een rolstoel zat en mijn beperking nog meer zichtbaar zou zijn.

Evenementenlocaties roepen altijd dat zij de beste gastvrijheid, hospitality en experience bieden en toegankelijk zijn voor iedereen. In hoeverre zijn evenementenlocaties daadwerkelijk toegankelijk voor iedereen?

Als evenementenbezoeker wil je een doel behalen en iets beleven. Denk aan die ene spreker of artiest zien, netwerken, workshops volgen etc. Om dit te kunnen doen, heb je als persoon met een beperking meer nodig aan toegankelijkheidsfaciliteiten dan enkel een invalidentoilet, een hellingbaan en brede doorgangen.

Ik ben ervan overtuigd dat toegankelijkheid begint bij goede communicatie van visie aan alle medewerkers, ook aan de ingehuurde mensen zoals cateringmedewerkers, beveiliging, verkeersregelaars etc.

Het zijn vaak de kleine dingen die mensen speciaal bijblijven en dat kan zeker een ervaring over de service zijn. Eventplanners willen dat alle bezoekers zich welkom voelen. De vraag is of iedereen echt welkom is. Met een goede mindset en wat vriendelijkheid is dat zo gerealiseerd.

Ook interessant