Columns

Je bent wat je denkt

23 mei 2018, Supportbeurs

“We are what we think. All that we are arises with our thoughts, with our thoughts we make the world.” – Buddha

Je bent wat je denkt: dat is een mooie uitspraak van Buddha, dacht ik toen ik dit blog ging schrijven.

En zo vreselijk toepasselijk weer, merkte ik gisteren op de Meet&Greet in Rotterdam, waar 50 werkzoekenden met een beperking op een informele manier in gesprek gingen met gemotiveerde werkgevers.

Werkzoekenden met allerlei vormen van beperkingen, auditief, visueel, rolstoelen, autistisch: op de Meet&Greets van Onbeperkt aan de Slag komt alles voorbij. Met 1 gemeenschappelijk kenmerk: gemotiveerd om aan het werk te gaan.

Inmiddels staan er ruim 7.000 mensen ingeschreven en zijn er ruim 1.000 mensen aan het werk. Veel? Tja, dat is maar hoe je het bekijkt. Onbeperkt aan de Slag is het grootste platform van Nederland en de enige aanpak die digitaal combineert met daadwerkelijke ontmoetingen.

Maar gezien het aantal mensen met een beperking die thuis zitten zouden het er veel meer moeten zijn.

Hoe komt dat nou?

De afgelopen jaren hebben we gezien dat er nogal wat mensen zijn die misschien best wel zouden willen werken, maar denken dat er geen mogelijkheden voor hen zijn. ‘Die werkgever zit echt niet op mij te wachten met mijn beperking’, is een veel gehoord commentaar.

Dat is een verkeerde instelling.

Zit een werkgever te wachten op een beperking? Nee, natuurlijk doet die dat niet! Een werkgever wacht op een gemotiveerde medewerker die het werk kan doen wat gedaan moet worden. En heeft in heel veel gevallen echt wel begrip voor wat daar voor nodig is.

Als je jezelf allereerst ziet als iemand met een beperking en niet als iemand met talent en mogelijkheden, dan gaat het daar al bijna mis. Als je zelf niet over je eigen beperking heen kunt stappen, dan kun je ook niet verwachten dat een werkgever dat kan.

Is het niet moeilijk dan? Natuurlijk wel! Wij zijn vaak geconditioneerd om te vertellen wat allemaal niet kan en vergeten wel eens wat wel kan. Zo hebben we allemaal dingen die we goed kunnen en goed doen en die ons uniek maken.

Het is belangrijk om die dingen als eerste te noemen ook: wie ben ik, wat kan ik goed en wat zou ik graag willen? En daarna wat heb ik daarvoor nodig? Bij sommigen is dat heel duidelijk, bij anderen wat ingewikkelder.
Maar allereerst gaat het vooral om motivatie en talent.

Echt waar.

Dat kunnen 1.000 mensen inmiddels beamen…

Bekijk & lees alle blogs door Onbeperkt aan de Slag

Bekijk de Meet@Greet agenda (kennismakingsdagen) van Onbeperkt aan de slag!

Ook interessant