Columns

“Jonge man vriest dood één meter voor zijn huis”

5 december 2014, Supportbeurs

Ik word wakker en open de gordijnen. Het sneeuwt. Vroeger riep ik dat in opwinding, nu in afgrijzen. Ik zit thuis gevangen en heb visioenen dat het pas dooit in april. Het is nu half januari… Hoe moet ik naar mijn werk, boodschappen doen, mijn sociale leven onderhouden? Kan ik iemand inhuren om mij te steunen van huis naar de auto, van de auto naar mijn bestemming en vice versa. Een eindje lopen zit er nu niet in. Ik zie de voorpagina van de Telegraaf al voor me. Daar staat in chocoladeletters: “Man vriest dood voor zijn huis”. En verder: “Amsterdam. Een man is doodgevroren gevonden voor zijn huis. Hij was gestruikeld in de sneeuwbui. Terwijl zijn partner en zoon lagen te slapen, leverde hij een helse doodstrijd. Hij had een jaar geleden een beroerte gehad en was niet meer goed ter been.”

De eerste oplossing

Ik moet zo snel mogelijk, via internet, een ik-ga-niet struikelen-pakket kopen. Wat moet daarin zitten? Eerst de schoenen. Ik google op “niet uitglijden” en “beroerte”. Er zijn schoen spikes te koop, maar die zijn allemaal uitverkocht. Het is trouwens maar de vraag of ik ze met één hand aan kan doen.

De tweede oplossing

Ik zoek verder, nu naar “wandelstokken” en “uitglijden”. Al snel heb ik hem te pakken: de ijsdop. De site zegt: “Deze ijsdop is voorzien van vijf punten die het risico op uitglijden bij gladheid aanzienlijk verminderen. De ijsdop is eenvoudig te bevestigen aan uw wandelstok of kruk. U monteert de ijsdop door deze aan het uiteinde van de wandelstok te schuiven en daarna de twee schroeven, die bijgeleverd worden, aan te draaien.

Wanneer u de ijsdop niet gebruikt, kan deze makkelijk door middel van een hendeltje omhoog geklapt worden. Door het indrukken van de twee plastic knoppen kan de beugel over de rubberdop van de wandelstok naar beneden en boven geklapt worden.”

Ik koop hem meteen en twee dagen later komt hij met de postbode. Ik moet zeggen: hij is geweldig. Ik schroef hem met één hand vast en de knoppen werken fantastisch. Zelden zoveel vrijheid gekocht voor een paar euro. “Laat de winter maar komen, ik heb een beroerte gehad and I love it”, zeg ik een beetje overmoedig.

Meer informatie over de ijsdop? Kijk op Weerhandig.nl.

Ook interessant