Columns

Kerst met liefde

23 december 2019, Supportbeurs

De liefde van Kerst vindt je in het Kerstverhaal of gewoon tussen mensen onderling. Een paar herinneringen.

Teil met sneeuw in de woonkamer
60-er jaren:
Kleine Kees heeft vlak voor Kerst een terugval in zijn chronische ziekte. Hun huisje aan de haven is niet aangepast. Vader zet een bed in de woonkamer zodat Keesje toch overal bij is.
Het begint te sneeuwen. Binnen een paar uur zijn de schepen wit. Verwonderd kijkt Keesje vanuit zijn bed toe. ‘Mag ik echt niet naar buiten, mama?’ Nee, echt niet’ zegt ze, ‘maar we halen gewoon het buiten voor je naar binnen. Piet, zet een grote teil met sneeuw bij onze Kees neer!
Pa moppert ‘dat wordt een ongelooflijke troep hoor’ maar hij doet het. En dan maakt Keesje een mini sneeuwpop, en gooit zelfs een sneeuwbal naar zijn moeder. Een uurtje bestaat zijn ziekte niet.
Geluk is altijd belangrijker dan ‘regeltjes.’

Liefdesverdriet… maar toch mooie Kerst
70-er jaren:
Vlak voor Kerst maakt mijn verkering het uit. Ik ben ontroostbaar. Mijn beste vriend belt. ’Kom een weekje bij ons logeren, ik haal je op.’ Hij duwt mijn rolstoel door het Rotterdamse uitgaansleven, pept me op.
Echte vrienden zijn waardevoller dan een verkering.

Met ‘Slurp’ naar Oma
1991:
De zaken gaan goed. Ik rijd een stationcar die ruim genoeg is voor eega, twee kinderen, hond, rolstoel en bagage. We noemen hem ‘slurp’ vanwege zijn dorst. Met 160 racen we 1e kerstdag naar oma in Zoetermeer. De zon schijnt over wit bevroren weilanden, uit de speakers knalt Phil Spector. We zingen allemaal mee. Straks bij Oma zal het eten Oud Hollands vies vet zijn, maar dat maakt niet uit. Ze zal blij met ons zijn, en wij met haar.
Geluk zit in kleine dingen.

Scoot reparatie op vakantie-adres
2010: In december gaan we naar een vakantiehuisje op de Veluwe, 130 kilometer van huis. De eerste dag begeeft mijn scootmobiel het. Je moet dan je eigen onderhoudsbedrijf bellen, en die schakelen een collega dichtbij in. Mijn leverancier neemt echter een andere beslissing: ‘Wij komen zèlf naar u toe. Dat gaat net zo snel en ik wil niet dat een ander aan mijn spullen knoeit.’
De volgende ochtend staat mijn vertrouwde monteur voor de deur. Met een uurtje is hij klaar en rol ik vrolijk verder.
Toewijding en service zijn belangrijker dan zogenaamde ‘efficiency.’

Chagrijnige winkelchef brengt kerstboom thuis
Recent:
Klanten vinden de chef van onze supermarkt onsympathiek. Hij snauwt tegen vakkenvullers en als hij met een magazijnkar door de winkel rent moet je maken dat je wegkomt. Hij stopt niet!
Ik koop een flinke kerstboom. ‘Kunt u die wel meenemen?’ vraagt hij onverwacht meelevend. ‘Lukt wel’ antwoord ik stoer.
‘Ik kom ‘m vanavond wel even brengen. Gratis hoor’ zegt hij en rent door.
’s Avonds blijkt hij aardiger dan gedacht. ‘Ik doe de piek er wel even in, daar kunt u moeilijk bij.’
Ga niet af op een oppervlakkige indruk. Iedereen heeft ook een Kerst-kant.

Ik wens u liefdevolle feestdagen en een zo gezond mogelijk nieuwjaar!

Wat zijn jouw mooiste of meest memorabele kerstverhalen en herinneringen?

Ook interessant