Columns

Leef

20 mei 2019, Supportbeurs

Terwijl ik mijn voorwoord aan het schrijven ben, lepel ik met mijn tenen een pot Ben & Jerry’s leeg. Ik was alweer drie weken op de supergezonde toer en met twee kilo in de min voelde het goed. Maar het lukt me niet om vol te houden.

Ik voel me namelijk intens verdrietig. Een appel biedt even geen troost en een bak room en suiker gek genoeg wel. Overigens schijnt dit heel logisch te zijn en te komen door de associatie met het eerste wat je als baby tot je neemt, namelijk moedermelk. Vet en zoet, het gevoel van veiligheid en geborgenheid wordt op dat vroege moment gelinkt aan die smaak. En tot op de dag van vandaag werkt het, in ieder geval bij mij, nog steeds zo.

Althans, niet zomaar bij elk wissewasje, maar wel bij heftige gevoelens. Mijn (aangetrouwde) neef was altijd heel energiek, hield van tennissen, hardlopen, reizen, en hij was altijd de gangmaker. Geen grap was hem te gek. Hij was net opa geworden, toen eind vorig jaar zijn conditie sterk achteruitging. We zijn nu vier maanden verder en het lijf is op…

Zo niet te bevatten hoe kwetsbaar en relatief het leven is.

Wat mijn neef me opnieuw doet realiseren is: leef! Maatje meer, maatje minder, wat zou het!? Het leven is je gegeven en maak er iets van!

Dit kan op allerlei terreinen, zoals sport, werk en gewoon de dagelijkse dingen. In de afgelopen vijf jaar van Support Magazine heeft topsporter Jetze Plat ons met zijn column een inkijkje gegeven in zijn leven. Bijzonder om te zien wat hij moet doen en laten om de top te bereiken, maar ook wat het hem oplevert, en de keuzes die hij hierin maakt. We bedanken hem in een mooi verhaal. Op het gebied van werk kun je lezen hoe Niels ten Hage zijn voldoening haalt uit zijn bedrijf Bijzonder Ondernemen, waarmee hij mensen met een beperking ondersteunt bij het opzetten van hun eigen bedrijf, passend bij hun mogelijkheden. Ook Carolien Geerdink volgt haar hart. Na tien jaar elektrische rolstoel verlangt ze terug naar een handbewogen rolstoel. Ze overtuigt de gemeente, stelt met de specialist de voor haar perfecte stoel samen, traint haar spieren en rijdt nu, na ruim een jaar oefenen, zelfstandig rond in haar sportieve zilveren stoel. En… mooie bijkomstigheid is dat ze door al dat trainen inmiddels ook een maatje minder heeft.

Het allerbelangrijkst is je innerlijke drive; doen wat goed voelt, want dat geeft energie, ondanks dat je er soms wat hobbels voor moet nemen. Dat kunnen grootse dingen zijn, maar ook kleine dingen, zoals het fotograferen van de natuur, intiem zijn en daarbij ontdekken wat jij fijn vindt en de ander, een boek lezen, een taart bakken of iets ondernemen met familie, vrienden of wildvreemden.

Eigenlijk alles wat je het gevoel geeft dat je leeft!

Monique Wijnen

Bekijk & lees alle columns door Monique Wijnen (hoofdredacteur Support Magazine)

Ook interessant