Columns

Liever Zwarte Piet dan gehandicapt!

28 november 2016, Supportbeurs

In mijn column van 2 december 2014 heb ik het Zwarte Piet probleem ook al aangekaart. Ik constateerde dat ‘het discriminerende effect’ door Piet best meevalt, en dat de ‘discriminatie’ van gehandicapten ingrijpender, langduriger en vooral grootschaliger is.

Twee jaar later is de discussie nog steeds heftig en haalt zelfs de politiek. Supergrutters schuiven nu voorzichtig op naar Roetveeg- of fantasie Pieten, om toch maar vooral ‘politiek correct’ te zijn. Hard roepen in de media heeft kennelijk effect. Er komt een schaduw over een prachtig kinderfeest. Een schaduw die donkerder is dan Piet zelf.

Als 61-jarige heb ik Piet door de jaren heen al zien veranderen. In mijn kinderjaren was hij een niet zo snugger hulpje van de Sint. De laatste jaren is hij een komische, geniale logistiek manager.
Bovendien voldoet de moderne Zwarte Piet aan de eisen van de participatiesamenleving! Hij is ook de onvermoeibare mantelzorger van de hoogbejaarde heer Klaas. Regelt alles voor hem, zorgt voor zijn mobiliteit, en is weldoener voor de jeugd.
Daarom moeten we het rustig aan de maatschappij zèlf overlaten, hoe Piet er de komende decennia uitziet. Dat is een langzame ontwikkeling, maar wel een natúúrlijke. Zonder relletjes en manipulatie via de media en de politiek.

Discriminatie gehandicapten

Naast de wederzijdse onredelijkheid van alle reacties op Zwarte Piet, heb ik me aan iets heel anders geërgerd: waarom protesteren al die mensen niet tegen de discriminatie van gehandicapten? Die is er nog steeds!

Hieronder voorbeelden van beleid dat zwarter is dan Piet:

  • Openbaar vervoer moet pas in 2030 toegankelijk zijn.
  • In de meeste Horeca gelegenheden ontbreekt een rolstoeltoegankelijk toilet, ook als dat bouwkundig wel degelijk had gekund.
  • Ondanks het VN Verdrag, waarin toegankelijkheid nu wettelijk wordt geregeld, zijn veel gemeenten nog niet eens bezig met een uitvoeringsplan.

In Nederland zijn véél meer gehandicapten dan Zwarte Pieten. Die Pieten dansen en huppelen hooguit een maand over straat: gehandicapten bewegen zich moeizaam dag in dag uit door een tegenwerkende samenleving.

Vreemd toch, dat daar geen protestdemonstraties voor zijn?

Daarom heb ik mezelf als protest zwart gemaakt. Met schoensmeer, voor schmink had ik geen geld. Ik behoor namelijk tot de Zwarte RolPieten van de maatschappij. Misschien toch eens een protestcampagne voor ons houden?

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager.

Ook interessant