Columns

Mijn leven maakt een wending van 360 graden

2 september 2013, Supportbeurs

De vakantie was voor mij een mooi moment om te reflecteren op alles wat er het afgelopen jaar gebeurd is in mijn leven. Even stilstaan, terugkijken en genieten.  Mijn leven heeft namelijk een wending gemaakt van 360 graden en vloog voorbij met 222 kilometer per uur.

Ik ben gaan tafeltennissen in de Nederlandse paralympische talentselectie van de NTTB. Hierdoor kon ik op hoger niveau gaan sporten en nam het trainen een prominente plaats in in mijn leven. Sporten werd bijna mijn eerste levensbehoefte en al snel volgde mijn eerste sponsoren.  Omdat ik niet kan sporten zonder CureTape ging het bedrijf Fysiotape, de bedenker van het tape, mij sponsoren. Ook het bedrijf DatKomtLater sponsorde mij met een mooie site. Cadeautjes, zo voelt het als andere mensen ook in jou als persoon geloven en juist je mogelijkheden zien in plaats van je beperking.

Daarnaast zat ik in de eerste aflevering van JeZalHetMaarHebben van BNN. Valerio volgde mij en nam een kijkje in mijn leven. Ook dit ging niet zonder de nodige media aandacht. Ik kwam in veel kranten en tijdschriften met mijn verhaal. Doordat ik op straat veel werd aangesproken omdat men mij herkende, was even snel boodschappen doen verleden tijd. Mensen spraken hun bewondering uit. Zo bijzonder dat mensen die je niet kent geraakt zijn door iets wat voor mij vanzelfsprekend is.

Ook heb ik samen met Nienke de stichting Infinita opgericht. Innovatief, creatief en met een openmind wil stichting Infinita ervoor zorgen dat iedereen, handicap of niet, grenzeloos geniet van alles wat het leven biedt. Infinita is in een paar maanden uitgegroeid tot een volwaardige stichting. We werden Bikkel 2013 van de Bart de Graaff foundation en krijgen namens de Rabobank Foundation hulp en coaching. Onze armbandjes “you’re perfectly imperfect” vliegen over de toonbank en er zijn veel bedrijven die zich belangeloos willen inzetten voor onze stichting.

Hoewel ik terug kijk op hele mooie gebeurtenissen waren er ook mindere momenten in het afgelopen jaar. Mijn studie bleek een oneindig gevecht waarbij ik niet mijn talenten kon inzetten. Alles wat ik kan en mag doen doe ik aangepast omdat ik verschillende chronische ziektes heb, waardoor ik de nodige beperkingen met me mee draag. Mede met Infinita willen we laten zien dat iemand veel meer is dan zijn of haar aandoening, maar helaas kon ik dit niet tijdens mijn studie laten zien. Ik heb de knoop doorgehakt en ben gestopt.

Door de vakantie heb ik na kunnen denken wat ik echt belangrijk vind in het leven en hoe ik dit verder vorm wil gaan geven.  Eigenlijk is het belangrijkste dat ik wil laten zien dat iemand veel meer kan dan men vooraf denkt. Zo ook op mijn vakantie. Mensen denken al snel dat op vakantie gaan erg lastig en vooral heel knap is.  Hoewel ik daar anders over denk stond ik toch een beetje versteld van mijn eigen mogelijkheden. Zo heb ik 1,5 kilometer berg op in de brandende zon gerold, naar het oudste islamitische paleis ter wereld: Alhambra. Nooit gedacht dat ik de top kon bereiken op een mega rotte ondergrond.

Dat men veel meer kan en dat je juist niet belemmerd wordt door je beperking laat het nieuwe tv programma CapsClub zien. Blind of slechtziend zijn is natuurlijk lastig maar hierdoor heeft de hoofpersoon een veel beter gehoor. “Elk nadeel heeft een voordeel”, zei Cruijf ooit.

En ook Steve Jobs slaat de spijker op zijn kop en vertaald mijn manier van leven.

“Wanneer je kijkt naar de mogelijkheden van mensen en niet naar hun tekortkomingen, kun je de wereld op een ingrijpende manier veranderen”, aldus Steve Jobs.

Kijken naar wat je wel kunt en dat verder ontwikkelen. Dat is wat ik ook dit seizoen ga doen. Ik ga verder met Infinita en ga me verder focussen op mijn leven als topsporter. Op naar een nieuw chaotisch, positief en ingrijpend seizoen vol mogelijkheden, kansen en vooral met heel veel plezier!

Ook interessant