Natuur zonder drempels: op naar een toegankelijke natuur

De natuur draagt op verschillende manieren bij tot de gezondheid en het welzijn van mensen. Eropuit gaan in de natuur is voor velen rustgevend en helpt tegen stress. De overgrote meerderheid van de mensen voelt zich na een bezoek aan de natuur gezonder en rustiger. Verblijf je daarentegen vooral in een stedelijke omgeving, dan kom je in aanraking met een grote hoeveelheid prikkels die stress opleveren en uitnodigen tot ongezond gedrag. Iedereen heeft er met andere woorden baat bij om regelmatig de natuur op te zoeken. Maar wanneer je door een chronische ziekte of handicap in een rolstoel zit, is zo maar even eropuit trekken in de natuur er niet bij. Gelukkig zijn er verschillende organisaties actief en zijn er websites waar je een toegankelijk parcours in de natuur kunt uitstippelen.
Positief effect van natuur op gezondheid
Alleen maar in de natuur zijn, of zelfs er naar kijken, heeft al aantoonbaar voordelen op het herstel bij stress en ziekte: pijn en negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid verminderen en maken plaats voor positieve gevoelens en energie. Diverse onderzoeken tonen bovendien aan dat een natuurervaring een positief effect heeft op de wijze waarop onze hersenen informatie verwerken. Je blijkt bijvoorbeeld beter te kunnen plannen, concentreren, problemen op te lossen en impulsen te beheersen na contact met de natuur. Daarnaast nodigt de natuur uit om te bewegen en met anderen in contact te komen en jezelf te blijven ontwikkelen.
Wanneer je in Nederland één van de ruim vier miljoen mensen bent met een fysieke beperking, is de natuur niet altijd zo toegankelijk. En dat kan niet. De Week van de Toegankelijkheid, die dit jaar plaatsvindt van 7 tot en met 11 oktober a.s., besteedt dan ook extra veel aandacht aan natuur (en cultuur). Samen met Natuurmonumenten wordt aan een mooi programma gewerkt, waarbij natuurbeheerders de mooiste plekjes van Nederland openstellen voor iedereen.
Natuur, toegankelijk voor iedereen
De Nationale Postcode Loterij heeft in 2016 een bijdrage van 1,9 miljoen euro geschonken aan het project ‘Natuur, toegankelijk voor iedereen’. Met dit geld worden tot en met 2019 maar liefst 40 natuurgebieden gastvrij en toegankelijk gemaakt voor iedereen. Er worden bijvoorbeeld korte, aantrekkelijke routes uitgestippeld, tussen 2 en 4 kilometer lang, met extra brede en verharde paden, die geschikt zijn voor rolstoel, rollator en scootmobiel. Ook wordt op de route voor begaanbare bruggen en steigers gezorgd. Langs het parcours zijn er extra banken geplaatst, waar je kunt uitrusten. De toegankelijke natuurroutes moeten natuurlijk zelf ook goed bereikbaar zijn. Daarom mag je er op rekenen dat er voldoende parkeerplaatsen voor invaliden en invalidentoiletten aanwezig zijn.
Veel projecten zijn nu in een eindfase of afgerond. Zo is er bijvoorbeeld afgelopen maand in Heumensoord een nieuw familiepad geopend en in april een rolstoelvriendelijke route in Haaksbergen.
Trek je er zelf op uit?
Wil je er graag zelf op uit? Groen & Handicap, het kenniscentrum voor een toegankelijk landschap, natuur én openbare recreatiegebieden voor iedereen, heeft een speciale website gemaakt. Op Wandelenmeteenbeperking.nl, vind je meer dan 150 toegankelijke wandelroutes. Hou je van een regelmatig bezoek aan de natuur, dan behoort de website Natuurzonderdrempels.nl vast ook al tot je favorieten. Je vindt hier rolstoelvriendelijke wandelingen door heel Nederland, mét ervaringen van andere wandelaars. Je kunt hier ook zelf je steentje bijdragen aan een toegankelijke natuur, door je eigen ervaringen te delen.
Ook interessant?
> Leuke wandelroutes ook begaanbaar met scootmobiel of rolstoel
> Wandelroutes zonder drempels
> Natuur… natuurlijk toegankelijk voor iedereen?