Columns

Nieuw Wadden uitkijkpunt ontoegankelijk

19 maart 2018, Supportbeurs

Op het uiterste puntje van Den Oever, een stukje de Waddenzee in, is een Wadden belevingspunt aangelegd. Alles is ‘beleving’ tegenwoordig, ‘uitkijkpunt’ doen we niet meer, maar we gaan iets ‘beleven.’ In de Raadsstukken was gesteld dat toegankelijkheid een randvoorwaarde was. Prima natuurlijk, maar dan moet je dat ook waarmaken. Als dat niet lukt, moet je ook niet doen alsof.

SBS6 heeft een programma ‘Van onze centen’ waarin missers van de overheid aan de kaak worden gesteld. Het Wadden belevingspunt is veel duurder geworden dan afgesproken, en ook de toegankelijkheid is niet gerealiseerd.

Medio maart werd ik gebeld door SBS6, of ik als ‘toegankelijkheidsdeskundige’ mee wilde werken aan een reportage. En zo werd ik op een ijzig koude dag geïnterviewd door Kees Tol, de ‘ster verslagggever’ van SBS6. Het programma wordt ergens in april uitgezonden.

Mijn bevindingen, zie ook de foto’s:

  • Fietssluis waar je met een elektrische rolstoel nauwelijks veilig doorheen komt.
  • Heel smal pad van een paar honderd meter over een dijkje waar je, bij tegemoetkomend verkeer zoals een andere rolstoeler of kinderwagen, elkaar niet kunt passeren. Gevaarlijk omdat je bij uitwijken niet in een berm terecht komt maar van het talud af valt. Nergens is er ruimte om te keren met een rolstoel.
  • Gevaarlijk hoogteverschil tussen pad en brug.
  • In plaats van ‘toegankelijk’ zou er een bord moeten staan ‘Gevaarlijk voor rolstoelers.’

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager.

Ook interessant