Columns

Ode aan onze zorg

21 juli 2015, Supportbeurs

Top 5 van de ergernissen in de zorg“.
Hebt u dit artikel ook gelezen op deze site? Wat kan of wil ik er nog over zeggen?

Ja, ik ben het eens met de ergernissen, maar er wordt al zoveel gemopperd en gezeurd over de zorg. Wel of niet terecht. Zeker, als u het zelf aangaat uitermate vervelend. Toch, volgens het Health Consumer Powerhouse (HCP) staat Nederland nummer 1 in de wereld voor wat betreft de zorg.
Natuurlijk kan het altijd beter en is er ook nog zoiets als “in het land der blinden is de één-ogige koning”.

Maar toch; ik heb een heel zwaar ongeval gehad en mijn letsel was dermate groot dat ik er in eerste instantie aan zou zijn overleden en als ik dan toch zou overleven ik niet meer dan een kasplantje zou zijn.

Binnen een paar minuten na mijn ongeval werd er al professionele medische zorg toegepast zodat ik vervoerbaar was. En binnen een uur na mijn ongeval lag ik al op de operatietafel van een top ziekenhuis met top chirurgen. Echte vakmensen die zonder enige originele bouwtekeningen mij weer in elkaar hebben geknutseld.

Daarna heb ik een jaar lang eerste klas zorg gehad in het revalidatiecentrum. Top therapeuten die mij geholpen hebben in mijn strijd weer normaal te functioneren in het leven. En nee, ik ben geen rijke stinkerd en ik heb “maar” de “gewone” zorg gehad die voor iedereen geldt.

Ik kan u zeggen dat ik toevallig ook ervaring heb in een ziekenhuis in Duitsland, met een ook niet te gering letsel.
Een ziekenhuis in Duit-se-land, het land dat de economische kar trekt van Europa! Ik dacht dat ik in een ziekenhuis van één of andere bananenrepubliek was beland in vergelijking met een ziekenhuis in Nederland.
Als ik gekund had ik met mijn gebroken botjes en al het liefst naar een ziekenhuis in Nederland teruggekropen!

Ja, notbene in een gewoon Nederlands streekziekenhuis heb ik al een eigen internet-aansluiting, terwijl ik in een Duits streekziekenhuis zelfs het toilet met drie kamers moest delen.
Een eigen internetaansluiting? “Es ist hier kein Ferienwonung” (het is hier geen vakantiewoning).

Waar hebben we het over met ons klagen over de zorg? Ja, natuurlijk is er veel gedoe met de Wmo, PGB, mantelzorg enz. Maar hebben we dan geen eigen verantwoording meer over dingen?

Nu krijg ik vast de discussie dat niet iedereen de mogelijkheden heeft in zelfredzaamheid en dat soort dingen. Ik ben mij echt wel bewust dat er veel schrijnende gevallen zijn en wil het zeker niet bagatelliseren, maar ik denk dat de overgrote meerderheid van de zorgbehoeftige mensen in Nederland het een stuk beter heeft dan in welk land ook ter wereld.

Daarom van mij een dikke pluim voor iedereen die in de zorg werkt!!!

Bent u het niet of juist wel eens met mijn verhaal reageert u. Alle reacties zijn van harte welkom!

Bekijk & lees alle columns door Roger van de Werff.

Ook interessant