Columns

Oh oh oh, dat ondernemingsplan…

31 maart 2016, Supportbeurs

Sinds twee jaar begeleid ik een Bikkel. Bikkels zijn getalenteerde jongeren met een levensbepalende lichamelijke
beperking die door de Bart de Graaff Foundation ondersteund worden bij het starten van een eigen onderneming

 Geweldig  dankbaar om te doen. Het geeft je stralende energie zoals Sigrid in haar blog al schreef.  Absoluut waar!  Mochten er (nog) lezers zijn die het niet weten: Bikkels vormen het hart van de Bart de Graaff Foundation en mogen na het maken van een ondernemingsplan hun eigen onderneming gaan opstarten. Nou ja “mogen maken”. Natuurlijk is de ene Bikkel de andere niet.  Maar als ik op  Bikkel bijeenkomsten ben, wordt er nog wel eens diep gezucht en gesteund. Oh oh oh, dat ondernemingsplan! “Ben jij al klaar?” Heb jij het al af?”. “Hoe moet dat nou met die marketing, daar heb ik echt geen kaas van gegeten!”. Kom op Bikkels, wat een geklaag!  Een missie, een visie, wat strategische doelen, marktje verkennen, product(en)  of dienst(en) bepalen en er een financieel sausje over gooien. Zo moeilijk is dat toch allemaal niet??

Vanuit mijn vakgebied ontmoet ik veel gevestigde en startende ondernemers. Zeker bij die laatste categorie zitten soms bijzondere exemplaren. Zo meldde zich ooit een cursist bij mijn bedrijf SamenOndernemen aan die zich twee dagen daarvoor had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Want hij kon niet kiezen tussen 2 werkgevers en was daarom maar als zelfstandige voor beiden gaan werken. Top idee! Maar nu ontdekte hij dat je iets met omzetbelasting moest doen en ook een administratie moest voeren. En moest hij eigenlijk qua prijs wel hetzelfde vragen als hij op zijn loonstrookje zou krijgen per uur?  Ook sprak ik eens een  starter die het eerste jaar 10 miljoen euro omzet had begroot (lees in zijn hoofd had zitten). Want dat had zijn voormalig werkgever ook, dus met zijn betere ideeën  zou hij dat makkelijk halen. Is het  lef hebben of naïef zijn?

Als ik een cursus geef, vraag ik steevast aan het begin van zo’n avond wie er een ondernemingsplan heeft.  Wanneer  er van de 25 mensen 5  hun hand op steken, ben ik al gelukkig! Waarom de cursisten het niet schrijven? Daar komt het: te moeilijk, teveel werk of ik heb het wel in mijn hoofd zitten. Betekent het per definitie  dat die ondernemers gedoemd zijn hun onderneming failliet te zien gaan? Natuurlijk niet! Uiteindelijk is het niet slechts het plan wat maakt of je succesvol gaat worden. Een ondernemingsplan is een leidraad, een blauwdruk van je dromen en plannen voor de komende jaren. Maar om jouw droom waar te maken, heb je doorzettingsvermogen nodig. Jouw wil om je ideeën de wereld in te slingeren. Soms tegen de stroom in te durven gaan. Of zoals Henri Ford ooit zei: “Als ik altijd alleen naar mijn klanten had geluisterd, had ik een sneller paard proberen te creëren  in plaats van een Ford auto”.  Gaan je plannen precies uitkomen zoals je ze nu op papier zet? De realiteit is dat dit niet zo zal zijn. Gaande weg ga je het plan bijslijpen. Je doet ervaringen op, vaak positieve, soms negatieve. Je krijgt nieuwe ideeën, aanvullingen op wat je nu voor ogen hebt.  Je ontwikkelt je als mens en als ondernemer. En dat is een prachtig proces. 

Recent pakte ik mijn eigen 10 jaar oude ondernemingsplan nog eens uit mijn bureaula. We hadden destijds het plan al onze diensten ook online aan te gaan bieden. Op dat moment een nieuw product in een bestaande markt. Meewarig las ik het door. Wat is er veel veranderd en aangepast aan die oorspronkelijke ideeën. Maar het fundament van toen? Dat is er nog  altijd en blijft de basis om verder te ontwikkelen. Achter het plan zat nog een velletje papier. Vol met doorgekraste woorden en zinnen.  Een brede glimlach verscheen op mijn gezicht. Wat heb ik zitten zuchten en steunen tijdens het schrijven. Zo moeilijk is het dus allemaal wel! (En natuurlijk wist ik dat al bij het begin van mijn blog). Tegelijk met de glimlach bekroop me het gevoel wat ik vaak heb als ik  Bikkels bezig zie. Bewondering en respect. Want als Bikkel heb je ondanks (of juist door) je beperking al lang bewezen dat je over een geweldig doorzettingsvermogen beschikt. De absolute basis die een ondernemer/-neemster moet hebben. En mede dankzij de Bart de Graaff Foundation kan  dat gecombineerd worden met het fundament voor een eigen onderneming, een eigen ondernemingsplan. Een Bikkel komt goed beslagen ten ijs en zeker niet zo naïef als sommige andere starters. 

Heb jij een goed plan om een eigen onderneming te starten? Kijk dan eens op de site van de Bard de Graaff Foundation, wie weet word jij een van de volgende Bikkels en maak je een vliegende start met je eigen bedrijf?

Blog geschreven door

Xander Siebers, bedrijfsleider DWO-Administraties en mede initiatiefnemer
van Samenondernemen.nu.
Xander is tevens mentor/coach van Bikkels van Bart de Graaff Foundation. 

Bekijk & lees alle columns door de Bikkels van Bart de Graaff Foundation.

Ook interessant