Columns

“Op de rug van een paard is de hemel op aard”

7 februari 2018, Supportbeurs

Bovenstaande uitspraak geldt echt voor mij; dé manier om mijn hoofd leeg te maken, zeker in drukke tijden. De afgelopen maanden hebben we met de redactie hard gewerkt aan Support Magazine nummer 1, met onder andere een uitgebreid interview met de rollende burgemeester Otwin van Dijk, en aan de Vakantie-editie 2018 vol lekkere en informatieve verhalen. We zijn blij met het resultaat, maar het was best een uitdaging zo tussen alle feestdagen door. En tussen de ontdekkingsreis van mijn kleine dreumes door.

Dochter Serena is nu bijna twee. Een geweldige leeftijd waarin ze van alles ontdekt en van alles wil. Daarbij kom ik zo nu en dan mijn beperkingen tegen, bijvoorbeeld als ze mijn mobiel pakt en op tafel klimt. Ik kan er niet bij… en moet dus lullen als brugman om zowel mijn dochter als mijn mobiel heelhuids en veilig weer op de grond te krijgen. Gelukkig lukt dit ook met veel geduld en liefde.

Af en toe is het heerlijk om je hoofd leeg te maken. Dit doe ik regelmatig door op de fiets te stappen en er samen met hulphond Santi op uit te gaan. Maar wil ik me echt even helemaal wanen in een andere wereld, dan helpt Cheyenne me hierbij. Deze prachtige, bijna 20-jarige merrie, draagt me op haar rug. Haar benen voelen als de mijne en als we door de natuur rijden – zonder wielen en motor onder mij – krijg ik een hemels gevoel.

Op mijn zevende begon ik met paardrijden op pony Aafke. Manege Moedigvoorwaarts zat vlak achter de Mytylschool in Leiden en ze kwamen er op dierendag langs met een aantal pony’s. Meisje Aafke liep naast pony Aafke en twee personen hielden mij vast. De liefde voor paarden was geboren. Vanaf die dag ging ik trouw elke week naar de manege. Ik ontwikkelde mijn rompbalans en we zochten naar de beste en meest veilige manier om goed op het paard te (blijven) zitten. Ondanks dat ik er een paar keer was afgevallen wilde ik per se zelf paardrijden, zonder al die mensen om me heen.

Toen ik negentien was en naar Poppel op ruiterkamp ging, beleefde ik mijn ultieme hemel-op-aarde-moment. Na twaalf jaar trainen galoppeerde ik door het bos en over de hei. Weliswaar in een rij-groepje, maar alleen samen met pony Kim. Ik kan je niet omschrijven hoe gelukkig ik was.

Dit gevoel ervaar ik nog steeds regelmatig, alleen nu op de rug van dit prachtige voskleurige paard. Ze woont samen met dochterpaard Zarah bij een lief stel, vlak om de hoek nog wel. Ik geniet volop op de rug van Cheyenne.Dit doe ik samen met een aantal leuke en lieve meiden en ook dochter Serena is al een grote fan. ☺

In Support Magazine besteden we regelmatig aandacht aan bezigheden waar je – ook als je een beperking hebt – zo heerlijk je hoofd bij leeg kunt maken. In het maartnummer bijvoorbeeld laten we een wedstrijdzeilster aan het woord. Winnen is een bijzaak, het volop genieten van de vrijheid op het water, dáár gaat het haar om.

Met een abonnement volg je alles op de voet.

Bekijk & lees alle columns door Monique Wijnen (hoofdredacteur Support Magazine)

Ook interessant