Columns

Open brief aan de ‘Minister’ van Gehandicaptenzaken

30 april 2019, Supportbeurs

Beste ‘minister,’

Tussen aanhalingstekens want u wordt geen echte minister, maar een omroepmedewerker.

Veel landen hebben wèl een echte minister voor gehandicapten, maar Nederland vindt dat overbodig. ‘In elk ministerie besteden we er al aandacht aan’ zeggen ze. Tja…

Toen bekend werd dat er bij KRO/NCRV een vacature voor zo’n ‘minister’ kwam, zeiden veel mensen dat ik moest solliciteren. ‘Jij zou het kunnen Kees’ zeiden ze.
Nee, zo’n zware job kan ik fysiek niet meer aan. In de 19 jaar dat ik leidinggevende functies had in regionaal gehandicaptenwerk en de politiek, reed- en rolde ik me al rot van het ene overleg naar het andere. Dat was in de Noordkop, maar u zult het hele land door moeten, en vaak in files staan.

Spandoeken en campagnes hebben niet geholpen

Vanaf de 70-er jaren zijn er honderden acties geweest vóór toegankelijkheid en tégen beeldvorming. Van lokaal tot landelijk, van spandoek tot Ster spot. 50 Jaar later wordt er echter nog steeds geblunderd met toegankelijkheid, worden gehandicapten achtergesteld en is de beeldvorming ‘beperkt.’ Gaat u daar ook wat aan doen? Een paar alledaagse voorbeelden:

  • In mijn rolstoel stond ik laatst te wachten voor de lift. Een onbekende mevrouw drong voor en zei op kleutertoon tegen me ‘ach, hebben ze je hier zomaar laten staan?’
  • Mijn gehandicapte nicht kreeg voor haar verjaardag een bloemetje van een familielid. Men wist haar huisnummer niet meer, dus hadden ze op het kaartje geschreven: ‘Yolanda, gehandicapt.’ Dan zou de bloemist in het kleine dorp wel weten wie ze bedoelden….
  • Een verslaggeefster tijdens Koningsdag: ‘De rolstoelers spelen vandaag tegen gewone mensen.’

De functie:

U krijgt straks een prima salaris en een jaarcontract. U moet een goed debater zijn, lobbyen, wetgeving ter discussie stellen, ideeën opperen en een spraakmakende gast in talkshows worden. Hoge eisen, maar ik ga er vanuit dat de sollicitatiecommissie een goede keuze maakt.

Tips:

  • Maak vooraf duidelijk wat u bereiken wilt. Doe niet mee aan talloze goedbedoelde maar zinloze vergaderingen. Nauwelijks zekerheid over het eindresultaat? Niet doen, zonde van uw energie.
  • Besteedt veel aandacht aan de politiek. Daar moet uiteindelijk effectief beleid en wetgeving vandaan komen. Ook de VNG (Ver. Ned. Gemeenten) is belangrijk. Zij doen concreet iets met het VN Verdrag, middels hun Koplopers project.
  • Pleeg geen broeder/zuster moord. Bijvoorbeeld Illya Soffer van Ieder-In en Aline Saers van Per Saldo, doen het goed. Kaap hun rol niet weg. Als ‘minister’ bent u voor het grote geheel.
  • Denk aan het visuele aspect: Draag geen saaie kostuums of mantelpakjes, maar ook geen Robin Hood hoed of militaire kledij. De 80-er jaren actievoerders ‘look’ is uit. Er zijn betere manieren om onderscheidend te zijn, ga bijvoorbeeld in een rolstoel zitten 😉

Ik wens u veel succes!

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager

Ook interessant