Columns

PGB = Patiënten Gaan Bedelen

14 september 2015, Supportbeurs

Heerlijk! Even een weekje op vakantie. Hoewel ik me nog steeds allesbehalve fit voel, heb ik er toch best zin in. Een weekje rust doet een mens vaak goed, zeker als het in zo’n mooi bungalowpark is als waar wij heen zouden gaan…
Zouden gaan ja, want ik werd hartstikke ziek. Ik kreeg griep met een dubbele longontsteking en dat twee dagen voor we zouden vertrekken. De koffers stonden al helemaal klaar.

Tja, dag vakantie, dag geld en dag alles wat ik aan hulpmiddelen voor tijdens mijn vakantie geregeld had. Alles moest afgezegd worden.

Mijn man moest gewoon werken tot aan de officiële vakantie, dus probeerden mijn ouders mij te verzorgen. Met als gevolg, dat mijn moeder ook ziek werd en mijn vader alles moest opvangen. Uiteindelijk is Bernd, mijn man, op zijn werk naar zijn supervisor gestapt en heeft de situatie uitgelegd. Gelukkig kreeg hij vrij en kon hij mij verzorgen.

Na tien dagen ellende voelde ik me eindelijk ietsje beter en kon weer rechtop in bed zitten. Toen kreeg ik ook nog eens een forse schub te verwerken waarbij armen, benen en ogen uitvielen en wat bij elkaar drie dagen duurde. Wat een geluk, dat we net zelf een toiletstoel en fatsoenlijke lichtgewicht rolstoel met een AD zitkussen hadden gekocht.

Naar aanleiding van bovenstaande besloot ik een PGB aan te vragen. In het verleden had ik dat ook al gedaan, maar toen werd het afgewezen, omdat ik én bij Fokus woonde en nog te goed was om voor een PGB in aanmerking te komen. Nu ben ik lichamelijk vele malen slechter en ik heb ook nog eens minder mantelzorgers, want mijn ouders kunnen het niet meer. Ze zijn op een leeftijd, dat ze zelf verzorging nodig hebben. Mijn man werkt, anders kunnen we al mijn hulpmiddelen en zorg die ik nodig heb niet meer betalen. En een netwerk? Dat heb ik helaas gewoon niet.

Enfin, contact gezocht met de zorgverzekeraar die mij eerst vroeg wie de indicatie had afgegeven voor een PGB. Uhhh… Ik vond zelf, dat het tijd werd maar eens aan de bel te trekken. Dat kan dus tegenwoordig niet meer ben ik inmiddels achter.
Een formeel en bevoegd verpleegkundige moet een indicatie geven en deel 1 (verpleegkundig deel) van de aanvraag invullen en ondertekenen.
Tja, hoe vind je zo iemand? Googlen dus. Maar hoe weet je nu zeker of iemand wel of niet bevoegd is? Ik heb maar advies aan mijn huisarts gevraagd. Die weet beter te vertellen wie mij kan helpen, verzorgen en verplegen.

Dat loopt allemaal nog. Ik ben zelf nog geen stap verder gekomen en het ergste vind ik wel, dat alleen ik dit kan regelen en aanvragen. Dan ben je al zo compleet moe, moet je ook nog eens overal achteraan gaan om de zaken te regelen. Dat ik verzorgd ga worden, omdat mijn ouders en man (mantelzorgers) het niet meer kunnen. Mopper! En dan ga je je afvragen of PGB staat voor Persoons Gebonden Budget of voor Patiënten Gaan Bedelen. Ik nomineer de laatste optie!

Bekijk & lees alle columns door Rebecca Stahmer-Ikink 

Ook interessant