Columns

PGB, zorgkosten en de Griekse schuldencrisis

15 juni 2015, Supportbeurs

U zult wel denken wat hebben in hemelsnaam het PGB en onze zorgkosten te maken met de 240 miljard schuld die Griekenland aan Europa heeft? Helemaal niets beste lezer(es)!

Maar daarom leek het mij juist zo leuk om daar over na te denken en wél de link te leggen tussen deze twee problemen. Want stelt u eens voor dat wij “rijke” Noord-Europese landen die schuld van de Grieken gewoon eens kwijt schelden? Of in ieder geval het Nederlandse deel van 3,2 miljard euro?

Want dacht u dat de Grieken ooit hun enorme berg schuld terug zouden kunnen betalen? Ik persoonlijk denk dus van niet.

Als ik even reken met mijn basisschool wiskunde, komt op een bevolking van ongeveer 11 miljoen Grieken het op een schuld van ca. 22.000 euro per inwoner. Een ervaren werknemer verdient in Griekenland ongeveer 700 tot 800 euro per maand. Dat verdient hij met name in de landbouw en de toeristenindustrie.
Hoe kunnen ze dan die schuld ooit terug betalen? Dat is net zoiets als dat je met je emmertje de Atlantisch oceaan even leegschept.

Hier komt mijn PGB en zorgkosten ideetje: Nederland heeft Griekenland dus 3,2 miljard euro geleend, omgerekend 700 euro per Nederlander.
Nu even simpel gedacht: als elke gehandicapte Nederlander, en daarbij tel ik weer zoals in mijn vorige stukje de 30% regel als ondergrens, eens ieder jaar een maand op kosten van de staat naar Griekenland op vakantie zou mogen?

Dat schept een enorme werkgelegenheid in de dienstverlenende sector in Griekenland , maar ook in de bouw. Denkt u maar eens aan de zorghotels, sanatoria, ziekenhuizen, infrastructuur enz. die er dan moeten komen.

Griekenland kan zo weer een gezonde economie opbouwen en een fundamentele bijdrage gaan leveren aan de Europese economie. En kan dus op deze wijze, via een omweg, haar schulden terug betalen. Ik denk een echte win-win situatie!

En wat zou dat kunnen betekenen voor onze zorgkosten en PGB?
Nou, de PGB zou dan in de eerste plaats kunnen bestaan uit een maand volledig verzorgde vakantie in Griekenland, waarbij geen gebruik gemaakt wordt van de aanzienlijk duurdere zorg in Nederland.

Voor gehandicapten kan ik me voorstellen dat het een stuk aangenamer leven is in een warm land dan in ons koud kikkerlandje. Dit komt zijn of haar welzijn ten goede en zo zal er minder aanspraak gemaakt worden op onze dure zorg.

Ik kan me bij mijn ideetje eigenlijk alleen maar gelukkige mensen bij voorstellen. Aan zowel de kant van onze Staat, lees de belastingbetaler, de gehandicapten als wel aan de kant van de Griekse bevolking! Wat u?

Ik hoor graag wat u vindt van mijn idee.
En ja hoor, ik kan heel veel dingen bedenken waarom mijn idee niet haalbaar zou zijn.
Maar ik denk dat er even zoveel redenen te bedenken zijn die het wel mogelijk maken.

Dus laat van u horen!

Bekijk & lees alle columns door Roger van de Werff.

Ook interessant