Columns

Pluimen!

23 augustus 2018, Supportbeurs

Ik schrijf nu 6 jaar voor SupportBeurs.nl. In die tijd bent u vooral kritische columns van me gewend. In deze ga ik juist complimenten geven.

Onderstaande mensen hebben er mede voor gezorgd dat ik er op mijn 65e nog ben.   

  • Een pluim voor mijn ouders die me door mijn kinderjaren gesleept hebben, toen mijn aangeboren gevaarlijke bloedziekte onbehandelbaar was. Genezen kan nog steeds niet, tijdelijk onderdrukken wel.
  • Een pluim voor mijn vrouw Ria, die al 38 jaar een rots in de branding is. Pluimen voor onze 2 zonen en schoondochters, die meeleven met mijn ups and downs. En ook voor mijn licht spastische nicht, die uit ervaring begrijpt waar je tegenaan rolt.
  • Een pluim voor de doctoren, behalve voor degene die toen ik 7 was, door arrogante domheid mijn rechterbeen verwoest heeft. Artsen waren toen onaantastbaar, maar er kleefde bloed aan hun ivoren toren. Tegenwoordig praten ze met je, laten je meekijken terwijl ze een verslag in hun computer invoeren, en bij de grotere ziekenhuizen heb je toegang tot je medische dossier.
  • Een pluim voor de vele verpleegkundigen waar ik mee te maken heb gehad. Ik heb hun vak zien evalueren van handmatige controles, tot de halve ICT-ers die ze tegenwoordig zijn. 50 Jaar geleden lag ik vaak in het Amsterdamse Binnengasthuis. Dat was te ver en te duur voor mijn ouders om vaak op bezoek te komen. Sommige zusters kwamen echter in hun pauze bij mijn bed zitten voor een praatje met die langharige hippie Kees. Vorig jaar lag ik een paar weken in het UMC Utrecht. Da’s een fabriek, maar de empathie aan het bed is er nog steeds.
  • Een pluim voor de sociale instanties van vroeger. Tegenwoordig kun je met veel moeite iets krijgen, mits je eerst bewijst dat je het niet nodig hebt. Vroeger werd uitgegaan van je goede bedoelingen, tegenwoordig dat je wilt profiteren of erger. Dankzij arbeidsdeskundigen van het GAK (nu het UWV) kon ik in de 80-er jaren voor mezelf beginnen en me losmaken van een uitkering.
  • Een pluim voor mijn fysiotherapeut en ergotherapeut. Kundige vrouwen met hart voor de cliënt.
  • Een pluim voor de online marketeer van SupportBeurs.nl; voor haar plezierige, correcte manier van samenwerken.
  • Een pluim voor al het goede in onze samenleving dat er ook voor gehandicapten is, als zij er maar open voor staan / rollen.

 Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager.

Ook interessant