Columns

Podiumplaats op mijn eerste internationale paratafeltennis toernooi

19 maart 2014, Supportbeurs

Op 12 maart 2014 mocht ik mee op mijn eerste internationale toernooi, de Hongarian open in de plaats Eger. Met heel veel zin en een beetje spanning vertrok ik!

De classificatie
Eenmaal aangekomen moest ik geclassificeerd worden. Hierbij kijkt de organisatie naar je beperking en delen ze je op hand daarvan in de juiste klasse in. Er zijn 11 klasses met tafeltennis. De klasses 1-5 zijn voor rolstoelers en de klasses 6-11 voor mensen die wel lopen. Hoe hoger het getal van de klasse hoe beter je lichamelijk bent. Klasse 11 is speciaal voor de mensen met een verstandelijke beperking.

Eerst moest ik kort iets voer mijzelf vertellen, daarna mocht ik laten zien hoe ik tafeltennis. Forehand, backhand, schuiven, serveren en smashen. Ik was best zenuwachtig, waardoor ik minder controle had over mijn spieren.

Toen volgde er een kort lichamelijk onderzoek om te bekijken of mijn verhaal klopte met mijn lichaam. Uiteindelijk werd ik ingedeeld in klasse 5. Dat is de hoogste rolstoelklasse, dus de klasse met de minste beperkingen in het spel. Ik ben best blij met klasse 5.

Training
Op donderdag hebben Femke en ik getraind om in vorm te komen voor het toernooi. Het was heerlijk om alvast de hal en het licht te ervaren. De wedstrijden vonden plaats in een zaal van het hotel, waardoor de lichtval even wennen was. Na een paar ballen waren we al gewend en konden we heerlijk trainen.

Wedstrijddag 1
Vrijdag begonnen de wedstrijden. Ik was erg nerveus en wist niet wat ik moest verwachten.

20 minuten voor aanvang van je wedstrijd moest je je melden bij de scheidsrechter in een speciale ruimte. Hier werd je kleding bekeken en moesten we onze batjes inleveren. Deze kregen we pas weer terug bij de tafel. Ze controleerden ook of je batje aan alle eisen voldeed en of je een goedgekeurd rubber had gebruikt.

Verwachtingen
Ik kwam naar Eger met het doel om niet vernederd te worden aan de tafel. Ik had al wel bedacht dat winst erg lastig zou zijn en dus was ik tevreden als ik minimaal 5 punten zou scoren. Het feit dat ik daar stond was al een overwinning op zich!

Ik overtrof mijn eigen verwachtingen. Ik speelde veel beter dan ik ooit had gedaan. Door de juiste voorbereiding met muziek en een goede coaching wist ik derde te worden in de enkels. Ik ben super blij met mijn resultaat. Ik had nooit verwacht dat het me zou lukken.

Door de beelden van de wedstrijd terug te kijken merkte ik dat ik veel beter speelde dan ik zelf dacht. Ik bewoog makkelijk en had een goede concentratie tijdens het serveren.

Team wedstrijden
Zaterdag en zondag hadden we teamwedstrijden. Femke en ik vormden een team, samen gingen we de strijd aan tegen andere landen. Je begon met twee enkels en een dubbel en dan, mocht een team nog geen 3 wedstrijden gewonnen hebben, nog 2 enkels. We hebben hierin alles verloren maar stonden wel erg lekker te spelen.

Ik kijk terug op een super mooi en vooral leerzaam toernooi. Het was super gaaf om mee te maken en ik hoop dat nog veel, succesvolle, toernooien mag gaan spelen in/voor de Nederlandse talentselectie paratafeltennis. Dit smaakt naar meer!

Bekijk & lees alles columns door Yvette Moerdijk

Ook interessant