Columns

Ritalin

30 april 2015, Supportbeurs

Is u het ook opgevallen in het nieuws?
Men heeft besloten uitsluitend nog onder strikte voorwaarden Ritalin aan kinderen met ADHD te verstrekken.Het schijnt nogal wat bijwerkingen te hebben, maar ik denk eerder dat het medicijn een beetje te duur is geworden omdat het te pas en te onpas wordt voorgeschreven door artsen.
En dat de echte reden is. Gewoon weer een financieel dingetje. Het gaat echt niet over het wel en wee van die lieve ADHD kindjes.

Men acht de gemiddelde huisarts ook niet kundig genoeg om te bepalen of Ritalin ofwel Methylfinedaat wel echt nodig is. Zij zouden onder druk van ouders dit middel voorschrijven.
Veel ouders zitten met hun handen in het haar met hun veel te drukke kroost. Dus waarom niet makkelijk met een pilletje het teveel aan energie bij zo’n spring in het veld onderdrukken? Dat gaat heel wat makkelijker dan een plan van opvoeding opstellen om zo het “probleem” kind te kunnen handlen. Bovendien scheelt dat enorm veel tijd die de meeste ouders toch al niet hebben.
Zie o.a. mijn vorige column over ‘kantelen in de zorg’, waardoor veel ouders geen tijd meer over houden voor hun kroost.U heeft natuurlijk gelijk als u zegt dat ik nu wat kort door de bocht ga, maar het is toch iets om over na te denken.

Ik vind trouwens dat men toch wel met enig dedain over huisartsen spreekt.
Wie is ‘men’ eigenlijk? Nou de NVvP (Nederlands Vereniging van Psychiaters).
Waarom zou een psychiater wel goed kunnen beoordelen of een kind ADHD heeft en een huisarts niet? Omdat hij daarin gespecialiseerd is zult u zeggen. Mijn gevoel zegt me echter dat een psychiater veel verder af staat van een gezin met een kind met ADHD dan een huisarts. De huisarts kan dus ook veel beter een oordeel daarover vellen. Maar zoals gezegd dat is maar mijn gevoel.

Psychiaters gaan er ook automatisch vanuit dat ADHA een ziekte is omdat een kind afwijkend gedrag vertoont als vergelijkbare kinderen van hun leeftijd, wat zich uit in bovenmatig druk zijn. Afwijkend van de norm; dus ADHD is een ziekte die men kan of moet onderdrukken met medicijnen. Maar waar komt het afwijkende gedrag vandaan?

Men heeft geconstateerd dat dopamine en noradrenaline in verminderde hoeveelheden in de voorste hersenhelften aanwezig zijn bij kinderen met ADHD (bron: website van de hersenstichting). Dus daaraan zou het moeten liggen.
Ik ga overigens van heel iets anders uit, maar dat berust meer op een zelfstudie die ik gedaan heb om een verklaring te zoeken voor mijn wonderbaarlijk overleven na een levensbedreigend ongeval. Ik kan nu vertellen over mijn onderzoek maar u kunt dan beter mijn boek “Fanfare” lezen.

Goed.
Noradrineline wordt aangemaakt door de bijnieren en is een soort natuurlijke pijnstiller. Dopamine idem, maar heeft nogal bijzondere bijwerkingen. Bij een teveel aan dopamine ontstaan er namelijk spiercontracties (spasmen), dit zie je bijvoorbeeld bij iemand met Parkinson. Of juist bij te weinig bij iemand met de slaapziekte.
Kijk maar eens naar de film Awakenings met Robin Williams in de rol van neuroloog Oliver Sacks. Die gaat die daarover.

Begrijpt u meteen mijn dilemma? Er is minder dopamine dus zou een kind met ADHD juist rustiger moeten worden. Toch? Of is mijn conclusie nu verkeerd?
Dus het probleem ligt denk ik buiten het gebied van het wel of niet aanwezig zijn van een bepaald stofje. Het probleem zit daar waar die stofjes aangemaakt worden. Dus dieper.Ritalin is in mijn ogen ‘slechts’ een gevolgen bestrijder en geen oorzaak bestrijder.
Inderdaad stoppen dus of minder Ritalin toedienen, maar is er al over de verdere oplossing nagedacht? Of denk ik nu verkeerd?

Mijn gedachten gaan natuurlijk nog verder, maar dan zou deze column veel te lang of nog langer worden.
Naja ik persoonlijk denk in ieder geval dat Ritalin een gelegaliseerde drug is voor onze (te) drukke kids…

Iedereen die met mij van gedachten wil wisselen over bovenstaande nodig ik van harte uit een reactie te plaatsen.

Bekijk & lees alle columns door Roger van de Werff.

Ook interessant