Columns

Rollend door Krakau

14 januari 2018, Supportbeurs

Ik zit in een rolstoellift op luchthaven Eindhoven, de lift staat tegen het vliegtuig aan. De jongen die de lift bestuurt, klopt voor de zoveelste keer op de deur van het vliegtuig. In mijn fantasie zie ik het vliegtuig al weg vliegen terwijl ik er nog niet in zit. Dit gebeurt natuurlijk niet, maar het zou wel een goed verhaal zijn!

Nadat mijn moeder ziet dat ik nog niet in mijn vliegtuigstoel zit en het personeel waarschuwt, doen ze de deur open en kan ik dan toch het vliegtuig in. We komen na ongeveer anderhalf uur aan in Krakau. Hier staat al een door ons reeds bestelde taxichauffeur ons op te wachten. Dus we kunnen meteen door richting Hostel.

Midden in de nacht komen we aan bij ons Hostel, dat iets buiten het centrum ligt. We hebben een gezamenlijke keuken en een eigen badkamer: niet aangepast helaas. Wat ook niet aangepast was waren de tien traptreden voordat de lift begon. Maar goed, wij hadden ook geen aangepast hotel gereserveerd. Mijn moeder en de Polen waren erg behulpzaam en droegen mijn rolstoel, waar ik gelukkig nog uit kan, naar boven.

De eerste ochtend in Krakau was direct al heerlijk. We ontbijten in het gezellige keukentje en gaan op ontdekkingstocht.

Wat een mooi oud centrum heeft Krakau! Het is allemaal te belopen/ rollen en het is erg schoon en vrij vlak. Het Wawel Kasteel ligt op een heuvel. Hier zijn we langs gelopen en gevaren. Je kunt je hier wel naar boven laten brengen als je dit echt wil zien.

Maar er zijn nog genoeg andere dingen te zien. Zoals Rynek underground: een museum onder de

Boven op de Lakenhal heb je een terras waar je met een lift kunt komen. Hier heb je een goed uitzicht over het plein, de vele terrasjes, kerken en paarden koetsen. We hebben er heerlijk in het oktober zonnetje gezeten. Een beetje rondslenteren kan hier prima!

Auschwitz is ook niet makkelijk vanwege de oneffen weg tussen de barakken door en om een barak in te komen moet je een trapje op. We worden er rondgeleid in een groep, iedereen hielp mij een beetje mee. Heel indrukwekkend om gezien te hebben.

Ik heb tijdens mijn verblijf in Krakau een aantal hotels en musea gezien met een toegankelijkheid sticker, ook zijn er invalide parkeerplaatsen en de Polen zijn behulpzaam.

Niet alles is even toegankelijk maar als je deze mooie stad wil bezoeken, laat je vooral niet tegen houden!

Bekijk & lees alle columns door Ank van Ganzewinkel.

Ook interessant