Columns

Ruilen en dik geld verdienen aan de zorg

19 januari 2015, Supportbeurs

Laatst zei iemand tegen me: “met jou zou ik wel willen uilen. Lekker de hele dag niets doen of alleen maar doen waar je zin in hebt!”
O da’s een goed idee, zei ik. Maar dan moet jij wel eerst ook een heel jaar in het ziekenhuis liggen. Daarna 24 uur per dag geconfronteerd worden met je handicaps wat je allemaal niet meer kunt. Verder iedere dag weer bedenken wat je verder die dag gaat doen. En met iedere dag bedoel ik; je leven lang iedere dag.
Je mag ook allemaal bedenken hoe je weer enigszins normaal kunt functioneren in de maatschappij.
Ook lekker je sport beoefenen; wel even bedenken hoe je dat gaat doen met je handicaps. Wel even creatief zijn hè.
Je mag ook lekker gaan mailen en bellen naar organisaties waarvan je ‘zomaar’ dingen van krijgt waardoor je je super luxe leventje verder kunt leven.
En mocht je ondanks al het gemak en luxe waarin je leeft, ik kan het me haast niet voorstellen, toch depressief of zo raken, dan kun je zomaar hulp krijgen van een psycholoog.
Krijg je dat dan betaald door de verzekeraar? Je hoeft alleen de kleine lettertjes “even” te lezen van je zorgpolis. En dan niet gaan zeuren als je het niet begrijpt want dan kun je gewoon even de zorgverzekeraar opbellen, die je via een handig keuzemenu naar de juiste persoon leidt. Hij/zij weet je dan zonder enig probleem te vertellen dat dat net niet gedekt is op de polis en dat je dat had kunnen weten. En dat je dat zonder enig probleem kunt bij verzekeren tegen een geringe premie opslag. Ondanks het feit dat je eigenlijk, wat gezondheid betreft, al een “zinkend schip” bent zal de maatschappij je niet weigeren want dat is wettelijk verboden voor de basis polis. Echter, het is niet verboden om dan een iets ruimere “geringe” premie opslag te gaan berekenen.
Maar troost je, je kunt dat gemakkelijk via de belasting terug krijgen. Ja het kost wat tijd om dat dan uit te vinden want “leuker kunnen ze het niet maken maar wel makkelijker”. Is extra voor “ons soort mensen” uitgevonden, die zich anders toch maar wat zitten te vervelen.
En trouwens op die manier blijven ze de geldstroom lekker rondpompen, wat weer werkgelegenheid genereert bij onze financiële dienstverleners, die we sowieso in leven houden via belastinggeld, maar nu ook nog extra in leven houden maar dan via een omweg.
Weet u wat nou het vreemde is? Men heeft het in de politiek alleen maar over dat de zorg geld kost. Naar mijn idee verdienen er heel veel mensen daar bakken geld aan. Alleen al door het woud aan regeltjes kunnen daar veel mensen een dikke boterham aan verdienen.
Ja ik wil wel ruilen…

Bekijk & lees alle columns door Roger van de Werff.

Ook interessant