Columns

Schrijven: vrijwilligerswerk als baan

19 maart 2019, Supportbeurs

Vrijwilligerswerk hier, vrijwilligerswerk daar. Vaak wel een vervoersvergoeding en/of een cadeaubon.

Even een achtergrondje:
Ik heb een baan, inmiddels na 80-100 procent afgekeurd te zijn. En dat was NODIG: vaak “loop” ik tegen mijn beperkte energie aan. In het begin werkte ik 20 uur, na mijn scheiding en dus alleenstaand moederschap 16 uur en nu, vanwege ouderenverlof 12, 8 uur. Ik wil niet zielig doen, maa 39 jaar handicap gaat niet in de koude kleren zitten.

Mijn vrijwilligerstaken lopen inmiddels op. En ik ben wel zo dat ik alles wat ik interessant vind aanpak…

Toegankelijkheid en alles wat daar mee samenhangt is inmiddels mijn grootste hobby. En, weet je, als iemand anders het op zou pikken of de gemeente niet van die beginnersfouten zou maken, zou ik het een stuk rustiger hebben. Ik vind het echter wel interessant, je hoort en ziet dingen die je anders niet mee maakt. Maar eenschilder- of speksteencursus zou ik ook leuk vinden.

Een dag over “Inclusie” in het Van Abbemuseum was een van de hoogtepunten. Op die dag zag ik het grote aantal sponsors dat er aan meegeholpen had. Het was een zeer unieke dag, waarbij ik besefte dat toegankelijkheid naar een hoger level steeg, beroepswaardig.

Dan ontmoet ik een afgestudeerde architecte met als specialisatie toegankelijkheid. Ik heb het haar niet verteld, maar ik hoop dat er inmiddels een bewustzijn komt waardoor toegankelijkheid uit het sponsors-level komt, uit het vrijwilligerswerk en dat er deskundigheid en banen komen om dit waar te maken. Want het moet toch niet zo zijn dat er veel tijd gaat zitten in het zoeken naar sponsors als je je idealen wilt  waar maken?

Bekijk & lees alle columns door Pia Hendriks >

Ook interessant