Stranden, strandovergangen, strandrolstoelen en invalidentoiletten

Toen ik informatie wilde hebben of anderen informatie wilde laten zien over strandrolstoelen op de Nederlandse stranden stuitte ik op het document van Veronique Maat, dat zij in 2014 met ondersteuning van de Zonnebloem had gemaakt.
Het overzicht ziet er goed uit, maar er zijn inmiddels meer plaatsen waar een strandrolstoel staat en ik wilde vooral ook weten of er aangepast sanitair in de buurt is. In 2016/2017 zijn we met 2 mensen begonnen om dit uit te pluizen. Pfff het bleek een hele klus! Twee maanden geleden deed ik weer een poging en iemand wees me op de mogelijkheid van een google-document dat je gewoon kunt blijven aanvullen. Ik moest even zoeken hoe dat dan precies werkte. Voorzichtig ben ik begonnen…
Ik heb bestaande lijsten van leveranciers van strandrolstoelen naast elkaar gelegd en ben gaan checken of die nog up to date zijn. Op de beurs Support 2018 was een leverancier aanwezig die nog niet op mijn lijst vermeld stond. Leveranciers staan helemaal beneden aan mijn lijst: huren kan ook…
Ik heb de websites van de VVV’s gecheckt op informatie en e-mails verzonden aan de strandposten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNMR). De strandposten, gemeentes, paviljoens en uiteindelijk ook gehandicaptenorganisaties hielpen enthousiast mee. Duidelijk is inmiddels wel dat er strandrolstoelen zijn verdwenen: ergens in een schuurtje of zo?
Tijdens de beurs Support 2018 kon je pitchen over het vrijwilligerswerk dat je doet of wilt gaan doen. Vanuit het Dela goedendoelenfonds heb ik zo 100 euro mogen ontvangen ter ondersteuning van mijn project. Maar dat er na afloop van mijn pitch ook spontaan twee mensen van gehandicaptenorganisaties naar mij toe kwamen was voor mij ook heel belangrijk. Van hen kon ik weer extra info krijgen.
Bij mij blijft de vraag: waarom vermelden de paviljoens niet op hun website dat zij een invalidentoilet hebben en vertellen zij niet dat zij een strandrolstoel hebben?
Er zijn uiteindelijk meer paviljoens met een aangepast toilet dan ik had verwacht. Een aantal gaf ook aan dat zij in overleg zijn met de gemeente. Of dat er een aangepast toilet komt in 2019: er zit groei in. Blijft nog wel de vraag: zijn die toiletten ook goed aangepast?
Het was leuk om te doen, het nam veel tijd in beslag en ik ben twee weken geleden eens ‘real-life’ een strand gaan bekijken. Wat me opviel was dat alle benodigdheden aanwezig waren. Maar die helling om er te komen… En de helling naar het toilet…
Rolstoelgebruiker en strand: hoe kan voor een rolstoelgebruiker het strand makkelijker toegankelijk gemaakt worden?
* Parkeren: zorg voor voldoende invalidenparkeerplaatsen. Indien parkeergarage: let op hoogte van de ingang in verband met een rolstoelbus.
* Duinovergangen verharden of zorgen voor een vervoermiddel ter plaatse dat over de duinen kan. Let op de hellinghoek van de duinovergangen. Een licht stijgend en slingerend pad is ook mooi.
* Verhard pad tot aan zee? Of leg bijvoorbeeld een zogenaamde Mobimat neer, een flexibele en uitrolbare mat die het strand toegankelijk maakt voor rolstoelgebruikers.
* Zorg voor een mindervalide toilet en douche, liefst met omkleedbrancard. Let op de hellinghoek van het pad hiernaar toe.
Je wilt je kunnen verplaatsen (het liefst zelf) en die zee trekt… De Jutter was een van de eerste strandrolstoelen maar er zijn er meer tegenwoordig:
a. Elektrisch: stoer en makkelijk te verplaatsen maar vaak maar voor 1 uur te huur. Je mag er niet me het water in. Transfer moeilijk Cadweazle en Zessel. Strandcrawler (plateau) met eigen rolstoel
b. Duwrolstoel met brede banden: je hebt dan wel altijd hulp nodig. Deze strandrolsstoel kan wel in water. Voorbeelden zijn de Jutter, Wombat en De-Bug. De lage duwrolstoelen Tiralo2 en Hippocampe blijven tevens drijven.
c. “Strand-banden” voor onder je eigen rolstoel. Ik heb hier hoge verwachtingen van en ben benieuwd!
d. Op Ameland is een rolstoelplateau waar je rolstoel op kan, maar wat je niet zelf kunt voortbewegen.
Mijn lijst: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1XiiTIB1VAl…
Heb jij aanvullende informatie?
Mail dan naar PiaHendriks54@gmail.com. Zo
kunnen we elkaar helpen.