Columns

Stukje extra zelfstandigheid met gewonnen iPhone

6 december 2015, Supportbeurs

Na het lezen van mijn laatst ontvangen bericht, leg ik mijn telefoon die meer op een tablet lijkt, weg. Ik neem de moeite niet om terug te sms’en. Later misschien. Snel kruip ik achter mijn grote laptop, zet de bureaumicrofoon voor mijn neus en begin te praten. Netjes verschijnen de woorden die ik uitspreek op mijn beeldscherm. De techniek staat voor niets. Met de snelheid van het licht beantwoord ik mijn zakelijke e-mail, werk mijn administratie bij en onderhoud mijn contacten via sociale media. Via deze laptop kan ik alles bedienen met mijn stem. Als ik klaar ben met het onderhouden van mijn zakelijke contacten, begin ik aan een nieuwe column. Vaak heb ik tijdens het uitlaten van mijn hond al inspiratie. Helaas kan ik deze dan nergens noteren, aangezien mijn telefoon niet met mijn spraak aangestuurd kan worden en ik niet gemakkelijk in staat ben te schrijven.

Onlangs hoorde ik dat een dergelijke telefoon wel bestaat. Zonder op een knop te hoeven drukken, zou ik deze volledig spraak gestuurd kunnen bedienen. Een iPhone. Ik ben alvast gaan sparen. Dit zou wel eens een oplossing kunnen zijn voor mijn niet beantwoorde sms berichten, verloren inspiratie en andere zaken die makkelijker en sneller gedaan zouden zijn als het spraak gestuurd kon.

Een paar weken geleden komt mijn vriendin, waarmee ik samenwoon, enthousiast thuis met het verhaal dat ze mij heeft opgegeven voor een actie van KPN. Ze vertelt mij dat ik daarmee een iPhone kan winnen. De telefoon die volledig spraak gestuurd kan werken. Haar bericht aan KPN luidt:

“Josje Hillenaar zou deze actie moeten winnen, zodat zij met de mooie standaard, gekregen van Chirs Boersma, volledig spraak gestuurd te werk kan gaan voor haar eigen bedrijf Josje’s Kracht. Hierdoor bespaart Josje energie om dat in haar bedrijf en hulphond Claudy te steken. Op de foto is de mooie en handige standaard te zien, alleen de iPhone ontbreekt nog! En bij de iPhone 6s kun je starten met ‘hé Siri’ zonder dat de oplader erin zit. Volledig spraak gestuurd. Een openbaring voor mensen met minimale handfunctie zoals Josje. Goede actie, KPN!”  

Nogal sceptisch reageer ik. Een dergelijke actie via Facebook is toch nooit echt?! Het zou natuurlijk wel erg leuk zijn! En Marjolein heeft gelijk. Als ik op mijn telefoon ook alles spraak gestuurd kan bedienen, kan ik efficiënter te werk gaan.

Opeens krijg ik een WhatsApp bericht van Marjolein. “Je hebt de iPhone gewonnen!” Bij het bericht zit een schermafbeelding van de actie van KPN. KPN schrijft dat ik inderdaad de iPhone gewonnen heb! Verbaasd lees ik het bericht nog drie keer. Ik word vandaag nog gebeld om mijn adresgegevens door te geven zodat ze mijn prijs op kunnen sturen! Al snel word ik gebeld. Ik reageer enthousiast en heb een leuk gesprek met iemand van KPN. Binnen een week zou ik het nieuwe toestel in huis hebben.

Een paar dagen later ontvang ik inderdaad een iPhone van KPN! Marjolein en ik pakken het pakketje snel uit. Wat een geweldige prijs! Nadat we de iPhone geïnstalleerd hebben, probeer ik als eerst het toestel met mijn stem te bedienen. Het werkt! Dit is geweldig! Alles wat ik ermee hoopte te kunnen, is mogelijk. Fantastisch! Weer een dag later ben ik boodschappen aan het doen. Op mijn iPhone die netjes in de houder op mijn rolstoel gemonteerd zit, verschijnt een berichtje in beeld. Het is Marjolein of ik misschien iets voor haar mee kan brengen. Ik geef mijn iPhone de opdracht haar terug te sms’en. “Geen probleem!” Als ik verder rijdt besef ik mij dat Marjolein mij nooit eerder zo gemakkelijk kon bereiken als ik boodschappen deed. Meestal las ik haar berichtje thuis pas. Deze iPhone geeft mij behalve gemak weer een extra stukje zelfstandigheid! Bedankt KPN en Marjolein.

Bekijk & lees alle columns door Josje Hillenaar.

Ook interessant