Columns

Tegenslagen in het leven benutten

15 februari 2017, Supportbeurs

Lees het indrukwekkende verhaal van Joyce de Ruiter en de hulp die ze nodig heeft en krijgt om haar droom te verwezenlijken. Haar doel: aan de hand van haar persoonlijke verhaal mensen inspireren hun unieke talenten te  ontdekken vanuit de tegenslagen in hun leven en deze – ook praktisch – te benutten in hun werk. Door het geven van lezingen, workshops en inspiratiesessies wil zij zelfstandig haar inkomen verdienen zonder afhankelijk te zijn van een uitkering van het UWV.

Ondanks beperking heb je gewoon stel hersens

Op haar 15e kreeg Joyce de diagnose ‘Syndroom van Usher’; ze wordt langzaam doof én blind. De jaren die volgen tekenen haar enorme strijd om ‘aan het gewone leven’ te blijven deelnemen, ook gesterkt door de opmerking van een arts die letterlijk tegen haar zei: “Jij gaat niet van waarde zijn in deze maatschappij”. Joyce heeft meerdere opleidingen gevolgd, waaronder marketing. Haar arts verklaarde haar voor gek… Daarna maakte ze carrière in HR, evenementenorganisatie en sales. Joyce: “Het besef was er, dat je ondanks je beperking wel gewoon een stel hersens hebt waarmee je iets kan én ook iets wilt in het leven.”

Na 5 jaar bij werkgever KPN werd het pijnlijk duidelijk dat het zo niet langer kon. Een echte wake-up call volgde toen ze twee jaar geleden terecht kwam in het ziekenhuis; puur door de stress om zichzelf te bewijzen en mee te blijven draaien in de ‘normale’ maatschappij. Ze is maanden volledig uit de roulatie geweest; het moment waarop ze besloot dat het anders moest.

Hoe snel je wordt afgeschreven voor de maatschappij

Dat was de grote vraag. Want in loondienst blijven, dat kon ze niet meer waarmaken. Het kostte haar te veel energie. Ze startte het traject bij de UWV, waar ze al snel volledig werd afgekeurd. Ook iets waar ze zich negatief over heeft verbaasd. Joyce: “Hoe snel en makkelijk je wordt afgeschreven voor de maatschappij. Op mijn 32e werd er niks meer van mij verwacht. En dat je na die heftige boodschap, zo weer buiten op de stoep staat. Nog in de regen ook… hoe dramatisch. Zonder verdere hulp en begeleiding bij hoe je je leven daarna gaat inrichten. Gelukkig had ik al een plan B wat ik dan zou willen doen met mijn leven, want op de bank stilzitten is voor mij echt geen optie”.

Als ambassadeur van Stichting Usher-syndroom is Joyce onder andere tafelgast geweest bij RTL Late Night. En dat was niet het enige moment in de media. Maanden gaven mensen in haar omgeving aan dat ze iets moest doen met haar visie en talent voor het overbrengen van haar boodschap. Het besef dat haar verhaal werkelijk inspireert en in positieve zin wat met mensen doet besefte uiteindelijk ook Joyce zelf.

Het Bikkeltraject…

Joyce: “Ik heb wel een opleiding gevolgd in het geven van lezingen, maar ik heb echt nog hulp nodig met het bedrijfsmatige proces. Hoe moet ik dat allemaal doen en kan ik dat wel?” Toen attendeerde iemand haar op de Bart de Graaff Foundation en het Bikkeltraject. Ze kwam ronde na ronde verder en haalde uiteindelijk de eindpitch. Jaarbeurs, dé locatie voor congressen, event en beurzen, wordt het mentorbedrijf voor Joyce. Joyce ziet het letterlijk als een nieuwe kans om verder te komen.

Joyce is nu bezig met het schrijven van haar ondernemingsplan en het neerzetten van de basis. Zo is vorige week ook haar website live gegaan. Volgende stap is het opzetten van een goede boekhouding, het opstellen van juridische zaken zoals de algemene voorwaarden, het uitbouwen van haar netwerk en natuurlijk het geven van haar eerste echte lezing. Dat zal volgende maand zijn, tijdens de vakbeurs Zorgtotaal 2017.

Tegenslagen in het leven benutten in je werk

Als spreker inspireert Joyce mensen om hun unieke talenten te  ontdekken vanuit de tegenslagen in hun leven en deze te benutten in hun werk. Ze richt zich daarbij op 3 hoofddoelgroepen: sales & consultancy – met de hoofdboodschap in haar verhaal: Verkoop jezelf naast je product of expertise – , HR & arbeid – met de boodschap: Gebruik je tegenslag als jouw unieke talent – en de zorgsector – met de boodschap: Creëer vertrouwen door connectie -.

Bekijk de website van Joyce >

Bekijk & lees alle columns door de Bikkels van Bart de Graaff Foundation.

Ook interessant