Columns

Terugblik op 2016 (ja, u leest het goed…)

13 december 2015, Supportbeurs

De komende tijd leest u veel terugblikken op 2015. Wat dacht u van nu al een terugblik op het komende jaar, op 2016 dus?

Ik heb waarzeggers op de kermis geraadpleegd. (Ja, ik ga verantwoord te werk!)
Dit kwam er uit:

Januari 2016: Verbetering Participatiewet

Eind 2015 blijkt dat Jetta Kleinsma’s banenplan voor gehandicapten een flop wordt. In Twee Vandaag werd zij daar op aangesproken door IederIn, de organisatie voor gehandicapten en chronisch zieken. Directeur Illya Soffer gebruikte waterdichte argumenten en praktijkvoorbeelden. Het hielp niet. Jetta rolde er net zo gemakkelijk overheen, als haar rollator door de Tweede Kamer.

Routineus voegde ze een snufje empathie en een glimlachje toe, maar haar beleid ‘trapte’ net zo hard als de menselijke hulpmotor op haar tandem.
Volgens insiders zag zij rond de Kerstdagen echter het Licht. In januari kwam er een radicale verbetering van de participatiewet.

Februari 2016: Syriër won Elfstedentocht

“It giet oan!” Tot ieders verrassing won de volledig ingeburgerde Syriër Achmed Schaats-An de Elfstedentocht! In rap tempo verbeterde daarna de opinie over vluchtelingen. Achmed was één van ons!

Juni 2016: Gehandicaptensport werd rage

Voor het eerst een EK voetbal zonder Oranje. Aangewakkerd door filmpjes op Facebook, werd Nederland massaal fan van gehandicaptensport. De commercie haakte er handig op in. Dhr. Heijn gaf poppetjes weg met leeuwtjes in rolstoelen. Duizenden kinderen ruilden Rol-Leeuwtjes bij de supermarkt. Quickie kwam met een oranje Hot Wheels Edition. Op de rugleuning een Leeuwtje en het AH logo.

De Tour de Tandem werd voor het eerst dubbel blind gewonnen. Beide fietsers waren dus blind. Meteen volgde een schandaal, want Google had in de tandem stiekem dezelfde technologie toegepast als in hun zelfrijdende auto’s.

Augustus 2016: Enorme verbetering in Zorgwet

Na een ongeval belandde staatssecretaris van Rijn maandenlang in een verpleeginstelling. Gelukkig knapte hij helemaal op, maar hij had nu aan den lijve ondervonden wat de problemen in de zorg zijn. Hij verscheen bij de populaire talkshow ‘Alexander’ (inderdaad, Pechtold was wat anders gaan doen).

Weg waren de dooddoeners en zoethouders die van Rijn altijd gebezigd heeft. Voor het oog van 1 miljoen kijkers barstte hij in snikken uit: ‘Ik heb gefaald! De Tweede Kamer had mij weg moeten sturen! Hoe kan ik het ooit goedmaken?’

Jesse Klaver zat ook aan tafel. Hij sloeg zijn ene arm troostend om van Rijn heen, maar schoof met zijn andere arm een wetswijziging onder zijn neus. ‘Tekenen bij het kruisje’ zei Jesse zacht maar dwingend. Het werd het begin van een ècht sociaal beleid.

November 2016: VN dreigt met sancties als Nederland VN Verdrag niet ondertekent

Het Verdrag van de Verenigde Naties voor de Rechten van Gehandicapten zal – na acht jaar uitstel door Nederland! –  in 2015 bekrachtigd worden. Eind 2016 was het dan zo ver. De Telegraaf onthulde dat de VN gedreigd had met sancties tegen Nederland. Naar verluidt schijnt Dijsselbloem toen tegen Rutte gezegd te hebben; ‘Laten we het nu maar invoeren, geld kost het nu sowieso.’

Zoals u ziet komt het in 2016 allemaal dik in orde. Of zouden die waarzeggers op de kermis het toch mis hebben?

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager.

Ook interessant