Columns

Vakantie in een buitenlands stukje Nederland

27 juli 2016, Supportbeurs

Van Den Helder naar Vijlen (bij Vaals), is een van de langste reizen die je op Nederlands grondgebied kunt maken. ‘Wil je echt naar Zuid-Limburg? Dat is erg lang rijden voor je’, waarschuwde mijn vrouw, want ik ben lichamelijk achteruitgegaan. Maar ik hield vol, want ik wilde weer eens een on-hollands landschap zien.

Ik boekte een aangepast huisje in Landal Reevallis, het hoogst gelegen bungalowpark van Nederland. Volgens dhr. T. Tom 3,5 uur rijden. Het werden er ruim 5.
Bij Den Bosch kwamen we in files terecht en dat bleef zo tot diep in Limburg. Ik kreeg pijn in mijn slechte been van een uur lang continu 10 meter opschuiven, remmen, aansluiten, stilstaan. Mijn vrouw zag het aan me. ‘Gaat het nog wel’, vroeg ze bezorgd. ‘Ja hoor, geen probleem’ loog ik.

Het huisje was vrijstaand, met volop privacy en een prachtig vrij uitzicht over de heuvels. Luxe ingericht met vaatwasser, magnetron, wifi, kabel tv, en op de eerste verdieping een zonnebank en sauna, helaas onbereikbaar voor een niet-trappenloper. Boven het aanrecht zaten ramen, en daar weer boven de keukenkastjes. Onbereikbaar voor rollers, maar óók voor mijn vrouw van 1.60 meter lengte.
Er was een keukentrapje in het huisje, maar alleen in filmpjes van de Wheelchairmaffia zie je rolstoelers keukentrapjes beklimmen. MIsschien een basketballer als begeleider meenemen?

Ook in de douche / toilet zaten foutjes. Je kon bijvoorbeeld niet met je rolstoel tot naast het douchestoeltje (geen beugels) of toilet (wel beugels) rijden. Dus moet je toch even kunnen staan, en een pirouette maken. Het rekje voor douchegel, shampoo etc. zat ook op basketballer hoogte.
Het is echt nodig om vóór de bouw een ervaringsdeskundige rolstoeler te raadplegen!
Voor de rest alles uitstekend. Op het mooie, heuvelachtige park heb je wel voldoende energie (armspieren of accu’s) nodig!

Toegankelijk Limburg

Vanuit Vijlen maakten we dagtrips. De lift in de uitkijktoren bij het Drielandenpunt is geschikt voor rollers. Het uitzicht is magisch.
Kasteel Hoensboek is grotendeels toegankelijk gemaakt middels een lift en drempelhulpen. Hulde!
Maastricht is een prachtige, bruisende stad, en de St. Servaes basiliek indrukwekkend. Ook de schatkamer is toegankelijk gemaakt. Hulde!
In Valkenburg pikten we een terrasje met tafeltjes onder een luifel. Zo volgebouwd dat je met de rolstoel op straat moest blijven staan. Ik zat vol in de plensbui die ons overviel. Een kordate ober zette echter direct mensen en tafeltjes opzij zodat ik ook droog kon zitten. Hulde!

Overzicht van locaties die ik bezocht heb en die toegankelijk waren:

• Landal bungalowpark Reevallis bij Vijlen (wel erg heuvelachtig!)
• Gaia Zoo Kerkrade (ook diverse ‘voeldieren’ (sculpturen) waar blinden kunnen voelen hoe een dier er uitziet en een beschrijving in braille erbij!)
• Kasteel Hoensbroek (lift, drempelhulpen, rolstoeltoilet)
• Maastricht – St. Servaes Basiliek (ook de schatkamer met gouden beeld van St. Servaes)
• Bijenkorf Maastricht heeft rolstoeltoilet
• Vaals Drielandenpunt. Uitkijktoren met lift. De terrassen van de horeca, waar je een prachtig uitzicht hebt, zijn ook goed toegankelijk. Of er rolstoeltoiletten zijn weet ik niet.

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager.

Ook interessant