Columns

Vestingstad en een rolstoel

11 augustus 2013, Supportbeurs

Nederland heeft een paar mooie vestingsteden die ik graag mag bezoeken. Wanneer ik er ben, bijvoorbeeld in Heusden bij Waalwijk of in Woudrichem of Veere vraag ik me wel eens af hoe men vroeger met een handicap omging.

Op internet zie ik wel eens een mooie, antieke rolstoel die ik best voor een dag zou willen lenen voor bijvoorbeeld een mooie gelegenheid. Concours Hippique, Ladies Day en dan in een pracht van een jurk met een giga hoed. Gegarandeerd dat ik op het eind van de dag last van mijn rug heb.

Maar ik kom weer terug in de vestingstadjes. Natuurlijk met kinderkopjes en vaak ontoegankelijke restaurants. Heusden heeft daar (compliment aan Heusden) het één en ander aan oplossingen voor. In het openbaar toilet boven aan de haven, een schattig klein gebouwtje, is ook invalidentoilet, een aantal restaurants is toegankelijk en zelfs met de rondvaartboot kun je mee (bovenop het dek, onder niet).

Ook Veere heeft, met behoud van de oude uitstraling, een goede oplossing voor het sanitaire probleem: mooie bewegwijzering naar een deur waar men dus nooit een aangepast toilet zou verwachten. Zelfs de boot die er vertrekt heeft aangepast sanitair.

Nu vestingstad Woudrichem. Er is een redelijk groot aantal invalidenparkeerplaatsen. Op de dag dat ik er was waren twee restaurants gesloten en één ontoegankelijk. Of er ergens aangepast sanitair was heb ik niet meegekregen. Ook op de site van de VVV kwam ik helaas niet verder.

Kan iemand mij hier antwoord op geven? Is er een invalidentoilet in Woudrichem en zo ja waar? 
Ik hoorde dat het enige hotel daar geen lift mag plaatsen vanwege de authenticiteit van het gebouw…

Bekijk & lees alle columns door Pia Hendriks

 

Ook interessant