Columns

Vliegvakantie? Ik begin er niet meer aan…

13 augustus 2018, Supportbeurs

Een verre reis, best leuk maar vliegen met een rolstoel is een heel gedoe. Gelukkig hebben ze daar vliegtuigen voor uitgevonden. Maar ook dan is het nog een hele toer. Rolstoelen passen nog steeds niet in vliegtuigen, zelfs mijn rolstoeltje niet. Daarom moet je als roller bij de gate je rolstoel inleveren, dat is voor mij alsof ik al mijn benen moet toevertrouwen aan een wildvreemde. Die paar buisjes metaal met vier wielen zijn mij zeer dierbaar. 

Nadat je rolstoel je dan is ontfutseld door het luchthavenpersoneel word je in een veredeld bagagekarretje gekwakt en als een soort handbagage het vliegtuig en vervolgens de vliegtuigstoel in gesjouwd.

Daar kun je uiteraard gedurende de reis niet meer uit, dus zowel de kleine als de grote boodschap kun je op je spreekwoordelijke buik schrijven. Zul je net zien dat ze je direct na het opstijgen chili con carne met bier voorschotelen. 
Maar zo ver is het nog niet want de stewardess legt eerst nog even uit wat je allemaal moet doen als het vliegtuig en de zwaartekracht het niet eens blijken te zijn, wat mij trouwens best logisch in de oren klinkt. Zuustofmaskertje op doen, zwemvestje aan, en dan toezien hoe de andere passagiers het vliegtuig via de nooduitgang verlaten terwijl jij tevergeefs aan de zijkant van de vliegtuigstoel naar je wielen zit te grijpen. Mocht zulks allemaal niet gebeuren en de chauffeur parkeert het vliegtuig veilig op een inheemse landingsbaan dan moet je nog maar zien of ze jouw rolstoel in het juiste vliegtuig hebben gestopt, en indien ja, of het ding nog heel is. Kortom, ik begin er niet meer aan.

Ik weet ook wel dat je, als je er een beetje bij wilt horen, op je Facebook regelmatig foto’s moet plaatsen uit bijvoorbeeld Zimbabwe alwaar minimaal 50% van je gezin de vliegende builenpest heeft opgelopen. Maar ik doe er niet aan mee, ik ga gewoon met mijn eigen auto, rolstoel dichtbij op de achterbank, naar de Belgische Ardennen waar je gewoon ouderwetse diarree krijgt.

Ook leuk…

Lees meer columns van Burugo op de website van Dwarslaesie Organisatie Nederland of volg Burugo op Facebook

Ook interessant