Columns

Voetgangers? Tuig!

10 april 2016, Supportbeurs

Mensen in een scootmobiel worden vaak ‘wegpiraten’ genoemd, maar wat vinden die scootmobielers van voetgangers?

Dat vroeg ik laatst aan een scootmobieler. Met overslaande stem zei hij:
‘Ze vinden dat wij ons asociaal gedrage. Nou, late ze naar hun eige kijke! In winkelcentra lopen vrouwen als een kip zonder kop van links naar rechts, zonder te kijke.
Beetje begrip over en weer meneer!

Laatst moest ik naar de apotheek. Bij de ingang is een klein drempeltje. Normaal ros ik daar overheen, maar die keer lukte het niet. Achter me stonden mense die ook naar binne wilden. Eén wilde me een zetje geven. Afblijven, ik red het wel, zei ik. Dus ik rij ‘voel spiet’ achteruit, om een aanloopje te nemen. Als kegels bij de bowling vielen ze om. Moeten ze maar niet zo dicht bij me gaan staan.
Beetje begrip over en weer meneer!’

Verongelijkt vervolgde hij:
‘Bij het winkelcentrum word ik weggekeken meneer. Ze zeggen dat ik de automatische deuren kapotmaak. Die gaan pas open als je er vlak voor staat. Moet ik stoppen, terwijl ik net lekker de gang er in heb? Laten ze die deuren anders afstellen.
Beetje begrip over en weer meneer!’

Ik probeerde hem tot inzicht te brengen. ‘U bent 3 x zo snel als een voetganger, en uw scoot plus u, wegen voor twee… U moet zich aan de omgeving aanpassen en goed om u heen kijken. Dat heeft u in uw rijles toch ook geleerd?’

Rijles? zei de man zuur. ‘Nooit gehad. Allemaal flauwekul. Gewoon meer begrip voor mensen in een karretje meneer.’
Uitgepraat!

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager.

Ook interessant