Columns

Vragen van een rolstoeler aan een blinde…..over bushaltes

27 oktober 2013, Supportbeurs

Voor Ongehinderd.nl heb ik de taak bushaltes te bekijken of ze aangepast zijn.

-Verhoogd voor rolstoelers, opritje, draaicirkel, blindegeleidelijnen, contrastmarkering en staat het haltepaaltje op het einde achter de noppentegels?

-Een abri tegen de regen is mooi meegenomen! Zitjes voor slechtlopenden (helaas  meestal zonder armleuningen) zijn er mijns inziens te weinig.

Nu weet iedereen dat er aanpassingen en aanpassingen zijn. Ik heb geleerd dat een haltepaaltje achter de laatste noppentegels moet staan. Blijkbaar is “achter” een onduidelijk begrip want ik heb die ook al in de geleidelijnen gezien. Maar ook is er regelmatig een lantarenpaal of boom die in de weg staat.

* Ik zie een bushalte, ik noem het een “aan/over fietspad” halte, omdat er een fietspad tussen de stoep en de halte is. Maar de geleidelijnen liggen alleen op de halte zelf en niet op de stoep…. Hoe vindt een blinde die?

* Het is nu herfst. De bladeren vallen over de geleidelijnen heen. Ik heb geen bezem bij me om te bekijken of er een rolstoel-oprit is, of er verschil in niveau is tussen de stoep en het fietspad. En of er onder de bladeren geleidelijnen zijn: hoe vind jij die?

* Nog een belangrijke vraag: ik, als rolstoeler ben blij met “geen niveauverschil” maar hoe weet jij waar de straat begint? Geleidelijnen lijken mij dan een noodzaak.

* Volgende vraag: hoe goed moeten geleidelijnen zijn, zodat jij ze kan voelen? Op de haltes op de Boschdijk zijn namelijk geleidelijnen waar ik met mijn rolstoel overheen moet hobbelen. Maar dat is niet overal.

* De apartste halte, een “aan/over ventweg” halte heeft 2 rolstoel-opritten. De geleidelijnen naar de bushalte beginnen bovenaan één van de opritten: knap als je die gevonden  krijgt want op de stoep staat niets aangegeven… De andere oprit eindigdt bij een afvalcontainer.

* En dan die halte, weer een “aan/over fietspad” halte: een spannende situatie.

De geleidelijnen bestaan weer alleen op de halte, niet op de stoep, niet op het pad. Waar je moet lopen is dus onduidelijk. Nu is er ook, naast het pad naar de halte een sloot gegraven…

Dat jullie niet in een rolstoel terechtkomen vind ik heel erg knap!

Gemeente Eindhoven waar kan ik mijn lijst met opmerkingen kwijt voor er ongelukken gebeuren?

P.S.: weten jullie dat er bushaltes zijn waar je bekogeld wordt met eikels tijdens het wachten? Kunnen die eikenbomen inderdaad niets aan doen. Een abri zou hier uitkomst bieden.

Bekijk & lees alle columns door Pia Hendriks.

Ook interessant