Columns

‘Wat doe je op een dag?’

2 mei 2016, Supportbeurs

Mijn leven als ‘chronisch zieke en ‘afgekeurde’ persoon, met ME, EDS3 Clusterhoofdpijn en PTSS … Een mooi kwartet, toch? Veel mensen vragen zich af wat ik zoal doe op een dag. Ook vaak ‘lotgenoten’, die zelf net in een fase zijn aanbeland dat hun vertrouwde ritme van werken, eten ,tv kijken en slapen is opgehouden en zich afvragen ‘WAT MOET IK DOEN’?. Een fase die denk ik elke persoon die een beperking heeft wel herkent en moet doorstaan. Ja… doorstaan. Want dat gevoel blijft niet eeuwig zo. Echt, er komt een dag dat je toch je leven weer bijeenpakt, alles overziet en gaat voor wat je wél wilt en wat je wél kunt.

Oké de vraag wat je moet doen… als je niet meer kunt werken maar jezelf wat beters gunt dan muurstaren, navelstaren of plafondstaren. Hier komt het.

Een van de meest gestelde en voor mij stressvolle vragen in het begin was wel ‘Wat doe jij op een dag?’. Ja wat doe je op een dag? Dat is voor de een weer heel anders dan voor de ander. Maar mijn motto blijft: doe wat je leuk vindt, waar je van houdt en binnen je mogelijkheden. En heeft dat aanpassing nodig, maak een aanpassing waar jij je in kunt vinden. Want laat me duidelijk zijn: je MOET helemaal niks!

Ik heb voor mijn moeder gehaakt en mijn vriend heeft een mooi zelfgehaakt kleed. Zo voelde ik me nuttig, er zijn immers twee mensen blij. Zo heb ik ook eens een vriendin verrast met een haakwerkje. En ja, eerst ziet het er nog niet helemaal uit zoals je zou willen, maar oefenen baart kunst en voor je het weet ben je andere vrienden en vriendinnen aan het uitleggen hoe haken gaat!

Maar ook andere dingen gingen kriebelen.

Ik wilde schrijven. Over van alles, want ik kon niet zo goed kiezen destijds. In het begin testte ik producten die ik dan beschreef in mijn blog of ik maakte een unboxing video. Dit werd echter teveel van het goede. Ik heb mijn blog Littlemisspj.com omgedoopt tot lifestyle blog en wil daar meer vertellen over mijn beleving van de wereld. Meer lifestyle, meer echtheid. Geen nep-leuke-week verhalen, maar de werkelijkheid. Toch bleek dit voor mij niet genoeg. In mijn volgende blogvertel ik wat ik zoal meer heb opgepakt om mijn leven binnen wat ik kan en wil een zo leuk en zinvol mogelijke invulling te geven.

Bekijk & lees alle columns door Rozemarijn Hijnen.

Ook interessant