Columns

Wat een vrolijke meid vandaag!

20 oktober 2015, Supportbeurs

“Wat een vrolijke meid vandaag! En terwijl we liedjes zongen heeft ze 5 minuten in de sta-tafel gestaan.” Dat stond vandaag ‘zomaar’ in het mapje van het medisch kinderdagverblijf. Wat?! MIJN KIND HEEFT 5 MINUTEN IN EEN STA-TAFEL GESTAAN! Dit soort nieuwtjes horen in de krant, of bij gebrek daaraan: op een blog! Want 5 minuten in de wereld van Mantelmama’s en papa’s staat gevoelsmatig gelijk aan ruim een uur. Als het op dit soort dingen aankomt telt elke seconde…

Milliliter meer, minuut minder

Ik weet nog goed dat we, toen Bommel nog zelf een flesje dronk, bijhielden hoeveel milliliter ze dronk en hoe lang ze daar over deed. Ook volgde daarna de analyse of ze na het drinken moe was of dat ze nog energie had om wakker te zijn en te spelen. Dit bespraken we met onze pre-logopediste. De milliliters en tijden bepaalden ons volgende stapje. Ons volgende doel. Hoe euforisch je kunt zijn met een milliliter meer en een minuut minder… Geluk met een grote G!

Ook bij fysiotherapie is tijd een big deal. Hier gaat het meer om het uitbouwen van tijd. Terwijl je bij voeding zoekt naar het inkorten van tijd. Ik was zo ontzettend blij toen Bommel voor het eerst 3 seconden zat. 3 seconden! Je denkt misschien: die vrouw is gek geworden. Het zijn maar 3 seconden, lekker belangrijk. Maar het is het allerbelangrijkste wat er is. Zeker als de ontwikkeling van je kindje anders loopt dan normaal. In die 3 seconden schuilt een hele wereld aan potentie, hoop, groei en ontwikkeling. Het feit dat Bommel kon zitten, al was het 3 seconden; ze zat! Ze kon het fysiek aan. Toen ze dat eenmaal had laten zien… onbeschrijfelijk wat dat met je doet. 

Pure magie

En vandaag ineens deze prestatie van wereldformaat. Want dat is het! Maar wat maakt deze 5 minuten nou zo magisch? De vorige keer (dat was tevens de eerste keer) ging Bommel helemaal over de flos. Zelfs zo erg dat ze haar beentjes volledig optrok en zich zo uit de banden wurmde. En nu overwon mijn dappere dodo haar sensorische issues met haar voetjes, durfde ze op de grond te zetten, stelde haar papa en mama gerust dat ze nu aan het werken is aan haar heupontwikkeling EN… dat deed ze niet 1 of 2 seconden, maar ‘gewoon’ 5 hele minuten.
Wat mij betreft is dat magie op zijn puurst!

Column geschreven door Vera:
Vera Tomassen is tekstschrijver, getrouwd en trotse moeder van 2 dochters Fiene (6) en Bommel (2,5). Sinds de komst van Bommel heeft ze er een functie bij, die van: Mantelmama. Totaal onverwacht blijkt zij een zorgenkindje. Er is geen diagnose. Oorzaak en een prognose zijn ook onbekend. Als Mantelmama baant Vera zich een weg door het oerwoud van de medische wereld en schrijft blogs & columns over haar avonturen. De blogs van Vera zijn ook te volgen op www.mantelmama.nl.  

Bekijk & lees alle columns door columnisten van Stichting Lotj&co.

Ook interessant