Columns

Zoeven op het strand

2 juli 2014, Supportbeurs

Toen ik op vakantie was, heb ik ervaren dat zoeven op zand mogelijk is. Maar hoe snel je zoeft hangt af van de snelheid van de persoon die de strandrolstoel duwt. Er zijn elektrische strandrolstoelen te koop, maar er zijn ook ‘gewoon’ standaard modellen zonder motor. Vraag maar eens aan de strandwacht. Ik kon er eentje gedurende een uur gratis gebruiken op het strand van Montauk Long Island, New York, maar je moet er rekening mee houden dat je op sommige stranden huur of een waarborgsom moet betalen om de stoel te mogen gebruiken.

Mensen die de strandrolstoel nog niet kende hielden mijn vriend staande en vroegen of hij die zelf had gemaakt. Want hij bestond uit PVC buizen, dikke nylon kussens en polyurethane wielen met polypropylene banden. Na zijn mededeling dat hij hem niet zelf had gemaakt wist ik dat hij het wel had gekund als hij er de tijd voor had gehad.

De strandwacht zei hem dat duwen op droog zand makkelijker ging dan op nat zand. We kwamen er al snel achter dat de stoel geen remmen had, toen hij over een kleine helling naar het water rolde. Denkend dat dit kwam omdat ik te veel bewoog terwijl hij een foto van me maakte, riep hij: “Zit stil!” We hielden toen de stoel maar evenwijdig aan de waterlijn want ik wilde echt niet uit vinden of hij met mij erin zou blijven drijven of niet.

Aan de rugleuning van de stoel hing een nylon tas voor onze spullen, dus konden we de stenen en schelpen die we vonden op ons eerste avontuur met de strandrolstoel mee te nemen. Ik realiseer me nu dat hoe snel je gaat niet alleen afhangt van de kracht van de persoon die je duwt, maar ook van hoe zwaar de belading van de strandrolstoel is…

Column door Christine Regber-Martens

Ook interessant