Columns

Zo’n model? Ik zou er nog niet dood in gevonden willen worden

20 februari 2017, Supportbeurs

Kunnen we het even hebben over stockfotografie ter illustratie bij een artikel? Ik erger mij er dood aan en vind het vaak afbreuk doen aan het artikel. Ze passen vaak helemaal niet bij de inhoud van een artikel. Dit geldt helemaal wanneer er een rolstoel op de foto staat. Dit lijkt toch in de verste verte niet op een rolstoel waar iemand de hele dag in zit?

Het grote probleem met de stockfotografie van rolstoelen

De getoonde rolstoelen worden in de praktijk nauwelijks gebruikt door mensen met een functiebeperking. Dit model  “ziekenhuisrolstoel” wordt — zoals de beschrijving al doet vermoeden — alleen gebruikt in het ziekenhuis of door iemand die tijdelijk een rolstoel nodig heeft. Een foto met dit type rolstoel ter illustratie bij een artikel over mensen met een functiebeperking, het is alsof je een artikel over Formule 1 illustreert met een Fiat Panda.

Negatief voor de beeldvorming rondom personen met een functiebeperking

Meer dan ooit verwacht de politiek en de samenleving dat mensen met een handicap participeren. Daar is — hoewel er aardig wat haken en ogen aan zitten—  niets mis mee. Maar om dit te doen slagen is positieve en oprechte beeldvorming van belang.
Een groot deel van de mensen met een functiebeperking leidt een actief leven en heeft een sportief ogende rolstoel. Het is dan ook onnatuurlijk om mensen met een functiebeperking te illustreren met dit soort fotografie. Voor het algemene beeld rondom mensen met een functiebeperking zou het goed als de fotografie wordt aangepast naar een daadwerkelijk situatie, met rolstoelen waarin ze zich daadwerkelijk voortbewegen.

Zeg nou zelf: een vrouw illustreren wij toch ook niet alleen maar super slank in bikini? Laten we dat dan ook niet doen met mensen met een functiebeperking want: zo’n model? Ik zou er nog niet dood in gevonden willen worden.

Bekijk & lees alle columns en tips door Eelco Martens.

Bron foto: Flickr, by Jennifer Mathis, attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Ook interessant